Skórka arbuza zwykle ląduje w koszu. Zupełnie niepotrzebnie. Możesz ją... ukisić

Słodki i orzeźwiający arbuz to nieodłączny element lata. Miąższ zjadamy ze smakiem, ale skórki zwykle się pozbywamy. Okazuje się, że jest to totalne marnotrawstwo, bo można ją w prosty sposób wykorzystać. Wystarczy ją ukisić.

Więcej przepisów na kiszonki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

W sieci często można znaleźć porady dotyczące tego, jak wykorzystać skórki i obierki z owoców i warzyw. Lista tych, których nie trzeba wyrzucać, jest naprawdę długa. Możecie dopisać do niej kolejny produkt - skórkę z arbuza. Choć wiele osób zajada się samym miąższem, a skórkę, która jest twarda i mniej słodka niż wnętrze tej rośliny, wyrzuca do śmietnika, wcale nie trzeba tak robić. Można ją bowiem zamknąć w słoiku i ukisić. To kolejny prosty krok do bycia bardziej ekologicznym i życia według zasad zero waste. Jak zrobić kiszoną skórkę arbuza? Podpowiadamy.

Kiszona skórka arbuza - przepis zero waste

Składniki:

  • arbuz
  • kilka gałązek kopru
  • korzeń chrzanu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżka soli kamiennej na jeden litry wody
Zobacz wideo Krojenie arbuza nigdy nie było tak proste

Sposób przygotowania:

Arbuza myjemy. Można obrać go z zielonej części skórki i kisić bez, a można kisić razem z nią i odciąć ją dopiero, gdy zmięknie. Następnie kroimy go na mniejsze kawałki, odkrawamy skórkę od miąższu i kroimy w kostkę. Przekładamy do czystych, suchych słoików. Do środka wkładamy koper, ziele angielskie, chrzan, można dodać też ząbki czosnku. Zalewamy słoiki wcześniej przygotowaną solanką. To, ile będziecie jej potrzebować, zależy od pojemności waszych słoików.

Tak przygotowaną skórkę zakręcamy i odstawiamy na kilka dni. Można po 3-4 dniach sprawdzić stopień ukiszenia i ocenić, czy już nam smakuje, czy dać skórce jeszcze trochę czasu.

Kiszona skórka arbuza - jak wykorzystać?

Kiszona skórka arbuza może być jedzona sama po prostu jako przekąska. Możecie wykorzystać ją też jako składniki rozmaitych sałatek. Jeśli lubicie eksperymentować, sprawdźcie, jak będzie smakowała na przykład jako dodatek do burgerów albo grillowanej ryby. Można również użyć jej jako dodatku do koktajli. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA