Pomysł na szybki obiad, który przeniesie cię do słonecznej Italii. Potrzebujesz pięciu składników i 10 minut

Pomysł na szybki obiad? Kuchnia włoska słynie z niezawodnych przepisów na dania, które zrobisz w chwilę z kilku podstawowych składników. Dziś mamy dla ciebie szybki przepis na makaron aglio e olio. Spróbuj i przekonaj się, jak wiele smaku ukryje się w tym niepozornym daniu.

Więcej przepisów na szybki obiad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kochasz pyszne jedzenie, ale twój grafik jest napięty i niestety czasu na gotowanie brak? Znajdź tylko 10 minut, tyle wystarczy, by wyczarować danie, które jest kwintesencją włoskiej prostoty w najlepszym wydaniu. Do jednego z najpyszniejszych włoskich makaronów, aglio e olio, potrzebujesz zaledwie 4 składników, w tym makaronu.

Naleśniki z przepisu rodziny królewskiej / zdjęcie ilustracyjne Przepis na naleśniki. Zrezygnuj z mleka, a będą najdelikatniejsze na świecie

Pomysł na szybki obiad - spaghetti aglio e olio

Składniki:

  • ok. 300 g makaronu spaghetti
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 100 g twardego, dojrzewającego sera włoskiego np. parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • do smaku: sól, grubo mielony pieprz

Spaghetti aglio e olio - sposób wykonania:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Włóż do niej makaron i ugotuj go w sposób al dente. Następnie odlej szklankę wody, w której makaron się gotował. W międzyczasie przygotuj resztę składników.
  2. Na dużej patelni wlej oliwę i podgrzewaj ją na małej mocy palnika. Dodaj posiekany czosnek  w momencie, kiedy oliwa jeszcze nie jest gorąca. Ważne, by czosnek został posiekany, a nie rozdrobniony w prasce - wówczas cenne soki z czosnku zostałyby na urządzeniu, w tym daniu smak czosnku jest kluczowy.
  3. Oliwę doprowadź do wrzenia i zeszklij czosnek. Następnie przełóż ugotowany makaron, najlepiej bezpośrednio z garnka, w którym się gotował. Dodaj szklankę wody spod makaronu, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość podsmażaj na dość mocnym ogniu, by sos się zredukował. 
  4. Dodaj posiekaną natkę oraz starty ser, wyłącz palnik pod patelnią i dokładnie całość wymieszaj. Teraz możesz już nakładać porcje na talerz.

przyprawy (zdjęcie ilustracyjne) Przyprawy czasem trzymamy latami. Jak długo można je przechowywać? "Teściowa miała z 2013"

Taki obiad zrobisz w 10 minut, a smak na pewno pozostanie na długo w twojej pamięci. Jeśli masz mało czasu na gotowanie, lub po prostu jesteś fanem włoskiej prostoty, ten przepis jest idealny dla ciebie.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: