Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Ekspresowy bigos z młodej kapusty
Jeśli szukacie pomysłu na dobry, letni obiad to mamy propozycję. Bigos z młodej kapusty jest szybki i łatwy do przygotowania. Jest też sycący i bardzo smaczny, a młode warzywa zwiększają jego właściwości odżywcze. Spróbujcie sami go przygotować.
Bigos, czyli król polskich stołów. Z tym mięsem będzie najlepszy
Bigos z młodej kapusty nie zawiera zbyt wielu składników. Najważniejsze są warzywa i mięso
Do gotowania bigosu z młodej kapusty potrzebne są poniższe składniki:
- młoda kapusta - główka,
- młoda marchewka - 3 sztuki,
- cebula - 1 lub 2 sztuki (zależnie od wielkości),
- kiełbasa - 150 g,
- boczek wędzony - tyle, ile kiełbasy,
- woda, bulion lub rosół - pół litra,
- przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, koperek (świeży), pieprz i sól.
Czy bigos jest zdrowy i ma wartości odżywcze? Obalamy mity
Przygotowanie bigosu z młodej kapusty nie jest trudne. To tylko kilka kroków
Bigos przygotowuje się w następujący sposób:
- Kapustę umyj dokładnie i drobno pokrój. Marchewkę i cebulę również obierz i pokrój drobno;
- Kiełbasę pokrój w kostkę, z boczkiem postąp tak samo (jeśli trzeba to zdejmij z niego skórę);
- Cebulę zeszklij na odrobinie tłuszczu. Po chwili dołóż kiełbasę i boczek. Podsmażaj przez chwilę;
- Dodaj marchewkę i przyprawy. Wlej wodę (lub bulion bądź rosół).
- Duś przez ok. 15 - 20 minut, do momentu aż kapusta i inne składniki będą miękkie.
Podawaj z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc