Tort czekoladowy. Puszysty i kremowy deser na różne okazje. Udekoruj go posypką lub truflami

Tort czekoladowy to niewątpliwie jedno z najbardziej uniwersalnych ciast na imprezy. Puszysty biszkopt i krem idealnie ze sobą współgrają i tworzą wyjątkowy smak. Całość dopełniają różnorakie dodatki, którymi możemy ozdobić deser.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sernik baskijski

Tort to nieodłączny element wielu imprez. Zajadamy się nim na weselach, urodzinach i komuniach. Nie ma ograniczeń co do wyboru kompozycji i smaków. Czasem trafiamy na klasyczne ciasto, innym razem mamy okazję podziwiać ogromny kunszt cukierniczy. Sami również możemy przygotować tradycyjny tort czekoladowy, który zaserwujemy na naszym stole. Odpowiedni dobór składników i cierpliwość to klucz do sukcesu.

Tort czekoladowy. Z tych produktów wyczarujesz wyjątkowy deser

Ciasto:

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek gorzkiego kakao,
  • skórka z pomarańczy.

Krem:

  • 4 tabliczki gorzkiej (lub mlecznej) czekolady,
  • 500 ml śmietany 36 proc.,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • cukier wanilinowy.

Dodatkowo:

  • sok ze świeżych pomarańczy,
  • 200 ml mocnej herbaty (przestudzonej),
  • trufle lub cukierki czekoladowe,
  • owoce (opcjonalnie).

Tort czekoladowy. Przepis krok po kroku

  1. Ubij białka. Kiedy będą już sztywne, dodaj połowę cukru pudru. Miksuj przez siedem minut.
  2. W drugiej misce ucieraj żółtka z resztą cukru przez osiem minut. Dodaj startą skórkę z pomarańczy.
  3. Obie masy połącz se sobą za pomocą szpatułki. 
  4. Do oddzielnego naczynia przesiej suche składniki (mąki i kakao). 1/3 zawartości przesyp do miski z mokrymi produktami i wymieszaj. Zrób to za pomocą szpatułki. Tak samo postępuj z resztą masy.
  5. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Ostudź po wyjęciu.
  6. W małym garnku podgrzej śmietanę z cukrami. Gorącą miksturę przelej do miseczki z połamaną na kawałki czekoladą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około trzy godziny, by krem stężał.
  7. Biszkopt przekrój na trzy części. Pierwszy blat skrop sokiem pomarańczowym wymieszanym z herbatą i wyłóż na niego 1/3 masy czekoladowej. Tak samo postępuj z pozostałymi kawałkami ciasta. 
  8. Boki i wierzch tortu posmaruj kremem. Ciasto wstaw do lodówki na trzy godziny.
  9. Deser ozdób truflami i wybranymi przez siebie owocami. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA