Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Sernik baskijski
Tort to nieodłączny element wielu imprez. Zajadamy się nim na weselach, urodzinach i komuniach. Nie ma ograniczeń co do wyboru kompozycji i smaków. Czasem trafiamy na klasyczne ciasto, innym razem mamy okazję podziwiać ogromny kunszt cukierniczy. Sami również możemy przygotować tradycyjny tort czekoladowy, który zaserwujemy na naszym stole. Odpowiedni dobór składników i cierpliwość to klucz do sukcesu.
Tort czekoladowy. Z tych produktów wyczarujesz wyjątkowy deser
Ciasto:
- 6 jajek w temperaturze pokojowej,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 5 łyżek gorzkiego kakao,
- skórka z pomarańczy.
Krem:
- 4 tabliczki gorzkiej (lub mlecznej) czekolady,
- 500 ml śmietany 36 proc.,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- cukier wanilinowy.
Dodatkowo:
- sok ze świeżych pomarańczy,
- 200 ml mocnej herbaty (przestudzonej),
- trufle lub cukierki czekoladowe,
- owoce (opcjonalnie).
Tort czekoladowy. Przepis krok po kroku
- Ubij białka. Kiedy będą już sztywne, dodaj połowę cukru pudru. Miksuj przez siedem minut.
- W drugiej misce ucieraj żółtka z resztą cukru przez osiem minut. Dodaj startą skórkę z pomarańczy.
- Obie masy połącz se sobą za pomocą szpatułki.
- Do oddzielnego naczynia przesiej suche składniki (mąki i kakao). 1/3 zawartości przesyp do miski z mokrymi produktami i wymieszaj. Zrób to za pomocą szpatułki. Tak samo postępuj z resztą masy.
- Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Ostudź po wyjęciu.
- W małym garnku podgrzej śmietanę z cukrami. Gorącą miksturę przelej do miseczki z połamaną na kawałki czekoladą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około trzy godziny, by krem stężał.
- Biszkopt przekrój na trzy części. Pierwszy blat skrop sokiem pomarańczowym wymieszanym z herbatą i wyłóż na niego 1/3 masy czekoladowej. Tak samo postępuj z pozostałymi kawałkami ciasta.
- Boki i wierzch tortu posmaruj kremem. Ciasto wstaw do lodówki na trzy godziny.
- Deser ozdób truflami i wybranymi przez siebie owocami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.