Ciasto jogurtowe z truskawkami - przepis na najprostszy letni deser. Zrezygnuj z jogurtu naturalnego

Ciasto jogurtowe z truskawkami to chyba najpyszniejszy deser, jaki możemy zjeść w letnie popołudnie. Dziś mamy dla ciebie chyba najprostszą wersję tego deseru, ale nieco odmienioną. Zamiast jogurtu naturalnego, użyj jogurtu greckiego. Ciasto wyjdzie fenomenalne, a ty się nie napracujesz.

Więcej przepisów na pyszne ciasta z owocami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto jogurtowe z truskawkami robi się błyskawicznie i trzeba się naprawdę bardzo postarać, by nie wyszło. Dziś mamy dla ciebie nieco odmieniony przepis na ten letni deser, bowiem zamieniliśmy zwykły jogurt naturalny na grecki. Dzięki temu ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne i apetyczne.

Ciasto jogurtowe z truskawkami - przepis na najprostszy deser tego lata

Składniki:

  • ok. 100 g cukru
  • 4 większe jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 180 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 160 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300 g truskawek

Ciasto jogurtowe z truskawkami - sposób wykonania

  1. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej wsyp suche składniki oprócz cukru i wymieszaj. Oddziel białka od żółtek, żółtka odłóż na bok np. do szklanki, a białka zacznij ubijać na sztywną pianę.
  2. Kiedy ubijesz już pianę z białek, stopniowo zacznij dodawać cukier. Kiedy uzyskasz już sztywną i lśniącą bezę, dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Najlepiej robić to na wysokich obrotach.
  3. Do ubitej masy dodaj olej, jogurt i wymieszane suche składniki. Następnie za pomocą szpatułki, bardzo delikatnie wymieszaj całość, uważając przy tym, by nie zniszczyć struktury białek. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Ostrożnie wlej ciasto i na wierzch połóż pokrojone truskawki.
  5. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem.

Jeśli tak jak my kochasz wszystko, co związane z truskawkami, przepis na to ciasto na pewno skradnie ci serce. Nauczona doświadczeniem, zawsze robię to ciasto z dwóch porcji - po pierwsze, momentalnie znika, po drugie, długo pozostaje świeże i nie obsycha. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.