Nietuzinkowy pomysł na przyrządzenie sałaty. Tego sposobu nie znaliście. Efekt może zaskoczyć

Sezon na grilla już trwa. Najczęściej na ruszt wrzucamy boczek, karkówkę i kiełbaski. Czasem grillujemy też warzywa lub szaszłyki. Co jednak powiecie na sałatę? Zazwyczaj dodajemy ją do kanapek i do prostych surówek. Okazuje się, że można wykorzystać ją jeszcze w inny sposób.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Gnocchi. Przepis krok po kroku w kuchni Hapsa

Sałatę bardzo często wykorzystujemy do różnych dań. Głownie są to sałatki lub kanapki. Prawie cały czas podążamy za schematami, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Czy jednak wiecie, że warzywo to ma o wiele więcej do zaoferowania, niż nam się wydaje? Sałatę możemy ugrillować, ponieważ bardzo smakuje również na ciepło. Sprawdzi się jako oddzielne danie i dodatek do mięs lub ryb. 

Pyszny sos holenderskiSos holenderski do szparagów to pyszny dodatek z czterech składników

Grillowana sałata. Potrzebujesz niewielu składników, by zrobić smakowitą przystawkę

Przygotuj:

  • 3 główki rzymskiej sałaty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sok z połowy cytryny,
  • pieprz i sól.

Sałata z grilla. Prosty przepis, który cię zaskoczy

  1. Sałatę dokładnie umyj i osusz. Główki przekrój wzdłuż na dwie części.
  2. Każdą połówkę posmaruj oliwą i posmaruj przyprawami. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Warzywa ułóż na ruszcie grilla. W tym celu użyj specjalnej tacki aluminiowej. Sałatę piecz po kilka minut z każdej strony. W tym czasie stanie się miękka, a jej brzegi zyskają złocisto-brązowy kolor.
  4. Danie skrop przed podaniem sokiem z cytryny.

Jak pozbyć się przykrego zapachu z ryb? Jest kilka prostych sposobówJak usunąć nieprzyjemny zapach ryby? Potrzebujesz jednego składnika

Sałata rzymska ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych

Ogromną zaletą tego warzywa jest jego smak oraz to, że stanowi idealny dodatek do wielu potraw. Na uwagę również zasługują jej prozdrowotne cechy. W sałacie znajdziemy mnóstwo witamin i soli mineralnych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Warzywo jest również lekkostrawne, a odpowiednie przyrządzenie go sprawi, że nie straci swoich dobroczynnych właściwości.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: