Brownie najlepiej smakuje, gdy jest lekko ciepłe, z dodatkiem płynnej czekolady. Przepis na nie można łatwo zmodyfikować, w zależności od preferencji smakowych. Przysmak może przybierać różne formy, być kruchy lub bardziej zwarty - to zależy od gęstości ciasta i proporcji składników. Nazwę deser ten zawdzięcza swojej charakterystycznej, ciemnobrązowej barwie.
Zobacz wideo Ciasteczka brownie
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Brownie - przepis. Składniki na 20 porcji
- masło: 200 g;
- gorzka czekolada: 200 g;
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej);
- cukier: 250 g;
- mąka: 135 g;
- mała szczypta soli;
- dodatkowo: ok. 50-100 g gorzkiej czekolady na wierzch.
Brownie: jak zrealizować przepis na tradycje amerykańskie ciasto?
- Małą prostokątną foremkę o wymiarach ok. 21 cm x 28 cm (lub zbliżonych) posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Masło pokrój w kosteczki i włóż do rondelka, dodaj połamaną tak samo rozdrobnioną czekoladę; roztapiaj na małym ogniu, nie przestając mieszać, po czym odstaw z palnika.
- W oddzielnej misce wymieszaj jajka z cukrem (najlepiej rózgą kuchenną). Po dodaniu czekolady z masłem ubij całość na gładką masę.
- Dosyp mąkę i sól, połącz z resztą składników, zmiksuj masę na jednolite ciasto, wyłóż do przygotowanej blaszki. Powierzchnia powinna być równa.
- Pozostałą czekoladę pokrój na kawałki i posyp nią wierzch ciasta.
- Wstaw gotową masę do piekarnika nastawionego na 150 stopni C, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno lekko urosnąć. Jeśli używasz większej blaszki, skróci się czas pieczenia.
- Po upieczeniu i ostudzeniu pokrój gotowe brownie na małe kawałeczki.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.