Brownie - przepis na amerykańskie ciasto. Użyj większej blaszki, a będzie gotowe szybciej

Brownie, którego przepis uwzględnia kawałki gorzkiej czekolady, jajka, cukier, masło i niewielką ilość mąki, wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Częstym dodatkiem do tego ciasta są orzechy, jednak nie są one niezbędne. Pierwsze opublikowane przepisy pochodzą sprzed ponad 100 lat.

Brownie najlepiej smakuje, gdy jest lekko ciepłe, z dodatkiem płynnej czekolady. Przepis na nie można łatwo zmodyfikować, w zależności od preferencji smakowych. Przysmak może przybierać różne formy, być kruchy lub bardziej zwarty - to zależy od gęstości ciasta i proporcji składników. Nazwę deser ten zawdzięcza swojej charakterystycznej, ciemnobrązowej barwie.

Zobacz wideo Ciasteczka brownie

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Brownie - przepis. Składniki na 20 porcji

  • masło: 200 g; 
  • gorzka czekolada: 200 g; 
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej);
  • cukier: 250 g; 
  • mąka: 135 g; 
  • mała szczypta soli;
  • dodatkowo: ok. 50-100 g gorzkiej czekolady na wierzch.

Brownie: jak zrealizować przepis na tradycje amerykańskie ciasto?

  1. Małą prostokątną foremkę o wymiarach ok. 21 cm x 28 cm (lub zbliżonych) posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Masło pokrój w kosteczki i włóż do rondelka, dodaj połamaną tak samo rozdrobnioną czekoladę; roztapiaj na małym ogniu, nie przestając mieszać, po czym odstaw z palnika.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj jajka z cukrem (najlepiej rózgą kuchenną). Po dodaniu czekolady z masłem ubij całość na gładką masę.
  4. Dosyp mąkę i sól, połącz z resztą składników, zmiksuj masę na jednolite ciasto, wyłóż do przygotowanej blaszki. Powierzchnia powinna być równa.
  5. Pozostałą czekoladę pokrój na kawałki i posyp nią wierzch ciasta.
  6. Wstaw gotową masę do piekarnika nastawionego na 150 stopni C, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno lekko urosnąć. Jeśli używasz większej blaszki, skróci się czas pieczenia.
  7. Po upieczeniu i ostudzeniu pokrój gotowe brownie na małe kawałeczki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: