Bigos z młodej kapusty - domowy, smaczny przepis z mięsnym dodatkiem. Sprawdź, jak go przygotować

Bigos z młodej kapusty to tradycyjne polskie danie, które podawane jest na wiele różnych okazji lub najzwyczajniej jako danie obiadowe. Podpowiadamy jak przygotować bigos - jakich użyć składników i przypraw by efekt finalny powalał z nóg. Kluczowe okażą się niektóre dodatki!

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezonowe warzywa królują teraz na stołach a jednym z popularniejszych i najbardziej lubianych jest młoda kapusta. Możemy z niej przygotować wiele pysznych dań lub dodać ją do niektórych potraw. 

Bigos z młodej kapusty. Zdjęcie ilustracyjneBigos z młodej kapusty - przepis na każdą okazję. Grzech nie skorzystać z sezonu

Bigos z młodej kapusty - tradycyjne polskie danie

Jeśli decydujemy się na przygotowanie bigosu z młodej kapusty, musimy lekko zmodyfikować tradycyjny przepis, który sprawdza się w chłodne dni. Młoda kapusta jest dużo cieńsza i bardziej delikatna, dzięki czemu uzyskamy lżejszy, letni smak. Tak przygotowane danie świetnie sprawdzi się na obiad, ale także jako rarytas na rodzinnych uroczystościach. Warto wspomnieć, że nasz przepis jest nie tylko sprawdzony i smaczny, ale także wymaga zaledwie jednego garnka, dzięki czemu kuchnia pozostanie czysta, a proces gotowania będzie bardzo łatwy. Bigos z młodej kapusty świetnie smakuje z mięsnym dodatkiem np. boczkiem lub kiełbasą, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by danie było w pełni wegetariańskie. 

Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Przepis na bigos z młodej kapusty 

Składniki: 

  • główka młodej kapusty,
  • 5 młodych marchewek,
  • cebula,
  • pęczek koperku,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 150 g kiełbasy,
  • 2 szklanki wody,
  • liść laurowy,
  • pół łyżeczki kminku,
  • łyżeczka cukru,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania dużego garnka. Następnie kroimy kiełbasę i boczek w drobną kostkę. Mięso podsmażamy przez około 5 minut z dodatkiem liścia laurowego i kminku.
  2. Marchew obieramy, kroimy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Całość podlewamy dwoma szklankami wody. 
  3. Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści i dzielimy na cztery części. Warzywo drobno szatkujemy, usuwamy głąb i dodajemy do garnka. Wsypujemy także cukier, sól i pieprz. Całość gotujemy pod przykryciem na małej mocy palnika przez 20-30 minut od czasu do czasu mieszając. 
  4. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy pokrojony koperek, mieszamy i gotowe. 
  5. W końcowym etapie można dodać także przecier pomidory lub świeże warzywa. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: