Szparagi białe - przepis na początek przygody z dodatkiem do sałatek, pizzy lub omletów

Szparagi białe, podobnie jak zielone, mają dość prosty przepis na przygotowanie. Można je gotować w wodzie lub na parze, podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Smażone również zachowują swój oryginalny kolor. Ugotowane szparagi możesz podawać do wielu dań: sałatek, makaronów, pizzy, frittaty, etc.

Białe szparagi to szybki przepis również na wkładki do zup, jajecznicy, jajek sadzonych i omletów. Są one zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te zielone. Ich smak można określić jako słodkawy, ale niekiedy można w nich wyczuć nutkę goryczy.  Z tego powodu wiele osób woli je od tych o zielonej barwie.

Szparagi o białej barwie znakomicie smakują w prostych połączeniach: ze stopionym masłem, oliwą, z szynką dojrzewającą, jajkiem, sosem holenderskim, beszamelem, kurczakiem

Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

 Szparagi biała - przepis do dodatek do wielu dań obiadowych: czego potrzebujesz?

  • pęczek białych szparagów;
  • sól;
  • pieprz;
  • masło.

Szparagi biała - przepis do dodatek do wielu dań. Jak je przygotować?

  1. Zacznij od umycia i obrania szparagów. Odłam końcówki, obierz cienko obieraczką do warzyw lub małym nożykiem, do 3/4 ich wysokości.
  2. W wysokim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru, zwiąż sznurkiem, włóż na stojąco do wrzącej wody. Ich wierzchołki mają wystawać ponad poziom wody. Gotuj je pod przykryciem przez pięć minut, do kwadransa, w zależności od gatunku i grubości.
  3. Sprawdź widelcem, czy są miękkie, powinny jednakże pozostawać jędrne. Na ostatnią minutę -dwie zanurz je i gotujemy we wrzątku.
  4. Gotowe szparagi odcedzamy i przełóż na talerz. Podawaj od razu obłożone wiórkami masła, doprawione solą i mielonym pieprzem. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA