Białe szparagi to szybki przepis również na wkładki do zup, jajecznicy, jajek sadzonych i omletów. Są one zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te zielone. Ich smak można określić jako słodkawy, ale niekiedy można w nich wyczuć nutkę goryczy. Z tego powodu wiele osób woli je od tych o zielonej barwie.
Szparagi o białej barwie znakomicie smakują w prostych połączeniach: ze stopionym masłem, oliwą, z szynką dojrzewającą, jajkiem, sosem holenderskim, beszamelem, kurczakiem.
Zobacz wideo
Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Szparagi biała - przepis do dodatek do wielu dań obiadowych: czego potrzebujesz?
- pęczek białych szparagów;
- sól;
- pieprz;
- masło.
Szparagi biała - przepis do dodatek do wielu dań. Jak je przygotować?
- Zacznij od umycia i obrania szparagów. Odłam końcówki, obierz cienko obieraczką do warzyw lub małym nożykiem, do 3/4 ich wysokości.
- W wysokim garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru, zwiąż sznurkiem, włóż na stojąco do wrzącej wody. Ich wierzchołki mają wystawać ponad poziom wody. Gotuj je pod przykryciem przez pięć minut, do kwadransa, w zależności od gatunku i grubości.
- Sprawdź widelcem, czy są miękkie, powinny jednakże pozostawać jędrne. Na ostatnią minutę -dwie zanurz je i gotujemy we wrzątku.
- Gotowe szparagi odcedzamy i przełóż na talerz. Podawaj od razu obłożone wiórkami masła, doprawione solą i mielonym pieprzem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.