Jak pomidory wpływają na nasz organizm? Warto zwrócić uwagę na pewne połączenia - mogą być szkodliwe

Pomidory to jedne ze smaczniejszych i najczęściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Są bazą i składnikiem wielu dań, ale także zdrowym dodatkiem na kanapkę. Ich spożywanie ma dużo zalet, jednak niektóre połączenia z innymi produktami mogą okazać się szkodliwe dla naszego organizmu. Wyjaśniamy jakich duetów unikać i dlaczego.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz  na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na świeże warzywa już dawno się rozpoczął. Niebawem na działkach i balkonach zaczną dojrzewać pomidory domowej hodowli, które smakują najlepiej. Warto jednak poznać pewne połączenia, których powinniśmy unikać w kuchni. 

Zwykłe pomidoryMalinowe i koktajlowe to pestka. A znacie gargamele albo kumato?

Właściwości i cenne witaminy zawarte w pomidorach

Pomidor to bardzo uniwersalny produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów. Poza walorami smakowymi zawiera także wiele cennych witamin i minerałów, które są ważne dla naszego organizmu. Pomidor to źródło kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego, kwasu szczawiowego, białka, tłuszczy roślinnych, błonnika, cukrów roślinnych, węglowodanów, witaminy A, C, E, K, witamin z grupy B oraz minerałów cynku, fosforu, fluoru, jodu, magnezu, kobaltu, miedzi, manganu, żelaza, potasu, sodu i wapnia. Warto wspomnieć także o niskiej kaloryczności tych warzyw - pomidory mają jedynie 18 kalorii w 100 g, a to za sprawą dużej zawartości wody. Ponadto mają również dużo błonnika, który zapewnia poczucie sytości na długo. W składzie pomidora znajduje się silny przeciwutleniacz - likopen.

Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!

Jakich produktów nie łączyć z pomidorem?

Pomimo długiej listy zalet wynikających z jedzenia pomidorów są też pewne minusy. Połączenie tych warzyw z niektórymi produktami może mieć zły wpływ na nasze zdrowie czy samopoczucie. Niedojrzałe, zielone pomidory nie są bogate w tak samo dużo substancji odżywczych, co te dojrzałe. W połączeniu ich z octem mogą być przyczyną migreny. Powinniśmy unikać także łączenia pomidora z ogórkiem, ponieważ pozbawiamy wtedy warzywo cennej witaminy C. Ten warzywny duet nie jest szkodliwy dla naszego organizmu, jednak nie przynosi także korzyści. 

Jedzenie pomidorów jest także odradzane osobą, które borykają się z częstymi zgagami, mającymi na nie alergię oraz dla kobiet karmiących piersią.

Popularnym mitem jest jednak negatywny wpływ połączenia pomidora z twarogiem. Rzekomo wapń wchodzi w reakcję z kwasem, zawartym w warzywie co powoduje powstawanie nierozpuszczalnych kryształków, które odkładając się w stawach, wywołują przy każdym ruchu silne bóle - nie jest to prawdą, także śmiało możemy łączyć oba produkty!

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: