Paella - hiszpański przepis na pyszne, sycące danie z prażonego ryżu z dodatkiem mięsa i warzyw

Przepis na paellę to przepis na naprawdę pyszny obiad rodem z Hiszpanii. Składa się z prażonego ryżu z dodatkiem mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. Koniecznie wypróbujcie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ryż z mikrofali - bez garnka i bez pudła

Paella to przepis pochodzący z Walencji i pierwotnie był to posiłek prostych robotników. Jest to danie z ryżu i dodatków w postaci warzyw, mięsa, a nawet ryb i owoców morza. Wersji przepisu jest wiele, więc proponujemy tę najbardziej zbliżoną do pierwotnej.

PaellaPaella

Składniki w przepisie na paellę nie są jakieś wyszukane. Tylko jeden produkt jest z tych bardziej luksusowych

Oto lista podstawowych składników do tradycyjnej paelli:

  • ryż średnioziarnisty - pół kilograma,
  • mięso z kurczaka (dowolne elementy) - pół kilograma,
  • mięso z królika - ćwierć kilograma,
  • fasolka szparagowa - ćwierć kilograma,
  • fasola biała - puszka,
  • pomidory krojone (z puszki) - pół kilograma,
  • woda (lub bulion bądź rosół) - litr,
  • oliwa - szklanka,
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i chili, szafran, rozmaryn (świeży).

Dodatkowo możesz np. karczochy bądź owoce morza, choć tych drugich co do zasady paella nie zawiera.

Paella w restauracji Lizbona O Bella CiaoPaella - przepis na tradycyjne, pyszne danie. Sprawdź jak je przygotować

Przygotowanie paelli z tradycyjnego przepisu nie jest takie trudne, choć wymaga praktyki

Tradycyjną paellę robi się na specjalnej, dużej patelni o dwóch uchwytach. Jednak wystarczy też dość spora, zwykła patelnia. Jak zrobić to hiszpańskie danie? Instrukcja poniżej:

  1. Mięso pokrój na kawałki (elementy jak np. udka zostaw w całości);
  2. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Możesz posypać brzegi solą, wtedy nie musisz solić mięsa;
  3. Podsmaż mięso na złoto. Dodaj obie fasolki i pomidory i smaż, aż z pomidorów odparuje woda;
  4. Wymieszaj zawartość patelni. Dodaj wodę (bulion bądź rosół) i przyprawy;
  5. Dokładnie wymieszaj całość i sprawdź, czy jest dobrze doprawione;
  6. Doprowadź zawartość patelni do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez ok. pół godziny;
  7. Na drugiej patelni (suchej) upraż ryż przez ok. pół minuty;
  8. Dodaj ryż do reszty składników;
    Nie mieszaj! Dzięki temu uzyskasz "socarrat", czyli chrupiącą skorupkę ryżową na dnie potrawy.
  9. Gotuj przez kilka minut na dużym ogniu, zmniejsz do średniego na kolejne parę minut, a ostatnie dziesięć gotuj na najmniejszym płomieniu;
  10. Odstaw z ognia na kilka minut (nie więcej niż dziesięć);

Podawaj posypaną natką pietruszki i skropioną sokiem z cytryny.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: