Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Ryż z mikrofali - bez garnka i bez pudła
Paella to przepis pochodzący z Walencji i pierwotnie był to posiłek prostych robotników. Jest to danie z ryżu i dodatków w postaci warzyw, mięsa, a nawet ryb i owoców morza. Wersji przepisu jest wiele, więc proponujemy tę najbardziej zbliżoną do pierwotnej.
Paella
Składniki w przepisie na paellę nie są jakieś wyszukane. Tylko jeden produkt jest z tych bardziej luksusowych
Oto lista podstawowych składników do tradycyjnej paelli:
- ryż średnioziarnisty - pół kilograma,
- mięso z kurczaka (dowolne elementy) - pół kilograma,
- mięso z królika - ćwierć kilograma,
- fasolka szparagowa - ćwierć kilograma,
- fasola biała - puszka,
- pomidory krojone (z puszki) - pół kilograma,
- woda (lub bulion bądź rosół) - litr,
- oliwa - szklanka,
- przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka i chili, szafran, rozmaryn (świeży).
Dodatkowo możesz np. karczochy bądź owoce morza, choć tych drugich co do zasady paella nie zawiera.
Paella - przepis na tradycyjne, pyszne danie. Sprawdź jak je przygotować
Przygotowanie paelli z tradycyjnego przepisu nie jest takie trudne, choć wymaga praktyki
Tradycyjną paellę robi się na specjalnej, dużej patelni o dwóch uchwytach. Jednak wystarczy też dość spora, zwykła patelnia. Jak zrobić to hiszpańskie danie? Instrukcja poniżej:
- Mięso pokrój na kawałki (elementy jak np. udka zostaw w całości);
- Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Możesz posypać brzegi solą, wtedy nie musisz solić mięsa;
- Podsmaż mięso na złoto. Dodaj obie fasolki i pomidory i smaż, aż z pomidorów odparuje woda;
- Wymieszaj zawartość patelni. Dodaj wodę (bulion bądź rosół) i przyprawy;
- Dokładnie wymieszaj całość i sprawdź, czy jest dobrze doprawione;
- Doprowadź zawartość patelni do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez ok. pół godziny;
- Na drugiej patelni (suchej) upraż ryż przez ok. pół minuty;
- Dodaj ryż do reszty składników;
Nie mieszaj! Dzięki temu uzyskasz "socarrat", czyli chrupiącą skorupkę ryżową na dnie potrawy.
- Gotuj przez kilka minut na dużym ogniu, zmniejsz do średniego na kolejne parę minut, a ostatnie dziesięć gotuj na najmniejszym płomieniu;
- Odstaw z ognia na kilka minut (nie więcej niż dziesięć);
Podawaj posypaną natką pietruszki i skropioną sokiem z cytryny.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc