Kiedy będą polskie młode ziemniaki? Czym różnią się od wczesnych? Podpowiadamy, jak nie dać się oszukać

Maj to moment, kiedy rozglądamy się za różnymi młodymi warzywami - w tym ziemniakami. Tylko jak odróżnić je od wczesnych ziemniaków, które przybyły do nas z zagranicy? Mamy dla was kilka praktycznych wskazówek - dzięki nim się nie pomylicie.

Przepisy na dania z młodymi ziemniakami znajdziesz na naszej stronie głównej

Polskie młode ziemniaczki to jedno z tych warzyw, na które niecierpliwie czekamy całą jesień i zimę. Niestety, niektórzy sprzedawcy zamiast młodych ziemniaków oferują ziemniaki wczesne, pochodzące z ciepłych krajów. Jest kilka szczegółów, które warto znać, by je odróżnić. Sprawdźcie, o czym pamiętać podczas zakupów.

Prawdziwe młode ziemniaki - czym się charakteryzują?

Polskie młode ziemniaki są drobne, mają bardzo delikatną skórkę, która się łuszczy, są także pokryte dużą ilością ziemi. Są bardzo podatne na uszkodzenia, dlatego sprzedawcy muszą sprzedawać je jak najszybciej po zbiorze. Nasze ziemniaki dostępne są w sprzedaży mniej więcej od przełomu maja i czerwca do końca lipca. Ich cena jest zwykle dość niska.

Ziemniaki wczesne - jak je rozpoznać?

Wczesne ziemniaki przyjeżdżają do nas z Cypru, Izraela czy z Włoch. Ze względu na cieplejszy klimat w tych krajach, bulwy dojrzewają wcześniej, stąd eksperci określają je właśnie wczesnymi ziemniakami. Są większe, mają też gładką skórkę, która nie łuszczy się tak bardzo. Takie ziemniaki mogą być oferowane przez sprzedawców nawet od stycznia, a w maju łatwo je pomylić z młodymi. Warto również zwrócić uwagę na ceny - wczesne ziemniaki są zwykle droższe, mogą kosztować nawet 5-6 zł. Ich smak niestety nie dorównuje znanym nam dobrze młodym ziemniakom.

Zobacz wideo Śniadaniowa pizza na ziemniakach

Co przyrządzić z młodych ziemniaków?

Młode ziemniaki doskonale smakują w prostych kompozycjach. Najprostszy obiad - jajko sadzone, młode ziemniaki z koperkiem i szparagi lub surówka z nowalijek to doskonały sposób na posiłek. Można je także piec z ulubionymi dodatkami (np. przyrządzić dobrze znane w Wielkopolsce pyry z gzikiem) oraz dodawać do sałatek.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: