Więcej porad i trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej
Sarah Crawford to blogerka kulinarna, która prowadzi także popularne konto na Instagramie. W jednym ze swoich filmików pokazała, jak idealnie odmierzyć porcję mąki. Okazuje się, że kluczową rolę odgrywa napowietrzanie. Co i jak należy zrobić?
Do odmierzania mąki często używamy szklanek lub specjalnych miarek. Szklanka mąki pszennej to około 160-170 g, gramatura miarek zależna jest od ich wielkości i zwykle oznaczona na denku. Sarah Crawford na swoim filmiku pokazała, że jeśli mąkę nabierzemy prosto z paczki, w której jest ona ciasno stłoczona, faktyczna gramatura może być znacznie wyższa, co blogerka sprawdziła na wadze. W takim wypadku, jeśli pieczemy ciasto, może wyjść ono zbyt suche, bo mąki będzie po prostu za dużo!
Dobrze napowietrzona mąka to klucz do sukcesu. Nie chodzi tylko o ilość, ale także o właściwości - taka mąka lepiej łączy się z innymi składnikami i nie powstają z niej zlepy czy kluchy. Crawford pokazała, że mąkę należy trochę pomieszać, poruszyć ją miarką (można to także zrobić widelcem czy innym sztućcem), by stała się lżejsza, luźniejsza. Porcja mąki w takiej samej miarce ważyła znacznie mniej.
Filmik, który opublikowała Sarah Crawford znajdziecie pod tym linkiem.
Pamiętajcie o napowietrzaniu mąki podczas przygotowania ciast (a także o sprawdzeniu, czy w przepisie nie został podany konkretny rodzaj mąki, które przecież różnią się właściwościami) - może się okazać, że tajemnica nieudanych wypieków została właśnie odkryta!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.