Więcej przepisów na lekkie obiady znajdziesz na naszej stronie głównej
Szparagi, botwinka, młoda kapusta, ogórki, pomidory, rzodkiewka... Wiosna to prawdziwy raj dla miłośników kolorowej diety pełnej warzyw. Jakie dania obiadowe z nich przygotować? Mamy dla was trzy przepyszne pomysły.
Składniki:
Makaron gotujemy, zachowujemy pół szklanki wody, resztę odcedzamy. Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy je na mniejsze kawałki. Suszone pomidory również kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi, przesmażamy chwilę i dodajemy mascarpone, pomidory oraz czosnek. Dolewamy także wodę zachowaną z gotowania, wrzucamy także dobrze odcedzony makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, podajemy na gorąco.
Składniki:
Do podania: ugotowane ziemniaki posypane koperkiem
Młode listki oraz buraczki kroimy drobno i wrzucamy do bulionu, gotujemy, aż dobrze zmiękną. Zupę studzimy. W tym czasie obieramy ogórki, kroimy je w kostkę. Kroimy również rzodkiewkę, koperek i szczypiorek. Gdy zupa ostygnie, wrzucamy do niej warzywa, a potem dolewamy maślankę. Chłodnik powinien przybrać piękną intensywnie różową barwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.
Składniki:
Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku podgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę oraz kiełbasę. Po kilku minutach dodajemy kapustę, marchewkę i koperek. Doprawiamy kminkiem i podlewamy 1/4 szklanki wody, wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy przez kilkanaście minut, aż warzywa dobrze zmiękną. Wtedy zaprawiamy odrobiną mąki (najlepiej rozmieszać ją najpierw z chłodną wodą i połączyć z odrobiną sosu, a potem dolać do potrawy), doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bigos podajemy ze świeżym pieczywem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.