Lekki obiad z wiosennymi składnikami. Trzy łatwe przepisy dla każdego

Co podać na obiad, gdy za oknem wiosna w pełni? Najlepiej pyszne i lekkie potrawy ze świeżych warzyw sezonowych. Mamy dla was trzy proste propozycje, które z łatwością przygotujecie w domu.

Więcej przepisów na lekkie obiady znajdziesz na naszej stronie głównej

Szparagi, botwinka, młoda kapusta, ogórki, pomidory, rzodkiewka... Wiosna to prawdziwy raj dla miłośników kolorowej diety pełnej warzyw. Jakie dania obiadowe z nich przygotować? Mamy dla was trzy przepyszne pomysły.

Tagliatelle ze szparagami - przepis

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić tagliatelle ze szparagami?

Makaron gotujemy, zachowujemy pół szklanki wody, resztę odcedzamy. Szparagi dokładnie myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy je na mniejsze kawałki. Suszone pomidory również kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szparagi, przesmażamy chwilę i dodajemy mascarpone, pomidory oraz czosnek. Dolewamy także wodę zachowaną z gotowania, wrzucamy także dobrze odcedzony makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, podajemy na gorąco.

Chłodnik litewski - przepis

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki (liście i młode buraczki),
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (może być z kostki lub ze słoiczka),
  • 6 ogórków gruntowych,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 500 ml maślanki lub kefiru,
  • sól i pieprz do smaku

Do podania: ugotowane ziemniaki posypane koperkiem

Jak zrobić chłodnik litewski?

Młode listki oraz buraczki kroimy drobno i wrzucamy do bulionu, gotujemy, aż dobrze zmiękną. Zupę studzimy. W tym czasie obieramy ogórki, kroimy je w kostkę. Kroimy również rzodkiewkę, koperek i szczypiorek. Gdy zupa ostygnie, wrzucamy do niej warzywa, a potem dolewamy maślankę. Chłodnik powinien przybrać piękną intensywnie różową barwę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

Bigos z młodej kapusty - przepis

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 250 g kiełbasy,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżka mąki,
  • woda,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Jak zrobić bigos z młodej kapusty?

Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w kostkę. W dużym garnku podgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę oraz kiełbasę. Po kilku minutach dodajemy kapustę, marchewkę i koperek. Doprawiamy kminkiem i podlewamy 1/4 szklanki wody, wszystko dokładnie mieszamy. Dusimy przez kilkanaście minut, aż warzywa dobrze zmiękną. Wtedy zaprawiamy odrobiną mąki (najlepiej rozmieszać ją najpierw z chłodną wodą i połączyć z odrobiną sosu, a potem dolać do potrawy), doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bigos podajemy ze świeżym pieczywem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA