Przepis na koktajl truskawkowy - wyjątkowe receptury na wiosenne smoothie. Jeden składnik odmieni smak

Przepis na koktajl truskawkowy jest banalny, a jego smak jest nieziemski! Powoli zbliżamy się do otwarcia truskawkowego sezonu. To idealna okazja do tego, aby uraczyć siebie i swoich gości wyśmienitym i orzeźwiającym koktajlem z truskawek.

Koktajl truskawkowy z mlekiem - przepis krok po kroku

Koktajl truskawkowy z mlekiem to doskonała propozycja śniadania. To idealny początek dnia. Smoothie jest lekkie, orzeźwiające, a przy tym doda Ci mnóstwo energii! Jego ogromną zaletą jest także to, że wykonuje się go błyskawicznie. Zatem nie potrzeba dużej ilości czasu, co jest istotne zwłaszcza przy intensywnych porankach. Przejdźmy zatem do naszego przepisu:

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych bądź mrożonych truskawek
  • 1 szklanka mleka - może być krowie lub roślinne
  • cynamon
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • garść ulubionych orzechów, ziaren

Wykonanie:

  1. Truskawki należy dokładnie umyć i pozbyć się szypułek. Jeżeli wybraliśmy mrożoną wersję, wystarczy po prostu wrzucić je do blendera.
  2. Dalej umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy.
  3. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Koktajl podajemy w wysokich szklankach.

Koktajl truskawkowy z kefirem - zdrowa przekąska

Koktajl truskawkowy z kefirem to nie tylko zdrowa przekąska w ciągu dnia, kiedy złapie nas głód, ale także sposób na poprawienie swojego poziomu odporności. W okresie przejściowym, niestety nasze organizmy są narażone na różnego typu infekcje. Warto zadbać o lepsze zdrowie, zwłaszcza dzięki naturalnym składnikom. Jednym z nich jest domowy kefir. Można śmiało napisać, że działa on jak naturalny probiotyk. Ponadto poprawia pracę naszych jelit. Przepis na truskawkowy koktajl w domowej wersji znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • żywe kultury bakterii - można zakupić je jako specjalną "zakwaskę"
  • 500 gramów truskawek

Wykonanie:

  1. Przelewamy mleko do słoika.
  2. Dodajemy żywe kultury bakterii.
  3. Mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Przykrywamy lnianą bądź bawełnianą ściereczką.
  4. Po tym czasie kefir jest gotowy. Dodajemy do niego umyte truskawki.
  5. Całość blendujemy.
Zobacz wideo Brownie z truskawkami i musem czekoladowym

Koktajl truskawkowy bez mleka - wersja roślinna

Koktajl truskawkowy bez mleka, to propozycja dla ludzi, którzy z wyboru bądź z powodu stanu zdrowia nie spożywają produktów mlecznych. Oto i przykładowa receptura na roślinny koktajl z truskawkami:

Składniki, które są nam potrzebne do wykonania to:

  • 500 gramów truskawek świeżych bądź mrożonych
  • 2-3 garście świeżego szpinaku
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • cynamon, kardamon
  • woda

Wykonanie:

  1. Truskawki należy dokładnie wymyć, oderwać szypułki i włożyć do blendera.
  2. Podobnie robimy ze szpinakiem.
  3. Jabłko wystarczy umyć i pokroić. Nie musimy go obierać. Możemy użyć w tym celu specjalnej drylownicy na jabłka. To przyspieszy pracę.
  4. Do całości dorzucamy przyprawy i obranego banana.
  5. Dolewamy wodę i dokładnie miksujemy.

Jak widzimy, przygotowanie zdrowego koktajlu nie wymaga od nas nie lada umiejętności. Jest to dziecinnie proste. Koktajlowe śniadania mogą być ciekawym zamiennikiem chleba czy też innych produktów mącznych. Mamy nadzieję, że przedstawione przez nas przepisy zainspirują Cię do wprowadzenia drobnych zmian żywieniowych, które jednocześnie polepszą Twój stan zdrowia.

Zobacz też: Truskawki - sadzenie i uprawa owocowego smaku lata

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.