• Link został skopiowany

Miód z mniszka. Przepis na smaczny i naturalny syrop. Ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych

Wiosna rozpoczęła się już na dobre, dlatego warto przygotować miód z mniszka. Przepis na tę słodką i naturalną miksturę sprawdzi się podczas przeziębienia. Mało tego, smakuje bardzo dobrze i łatwo go przygotować.
Miód z mniszka lekarskiego. Przepis na naturalny specyfik
Madeleine_Steinbach, istock.com

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Wiosna to czas, w którym częściej chorujemy. Jest to związane z obniżoną po zimie odpornością. Dlatego też musimy zadbać o swoje zdrowie. Gdy złapie nas przeziębienie lub grypa, sięgnijmy po miód z mniszka. Przepis na ten naturalny specyfik towarzyszył naszym babciom i prababciom. Teraz możemy przygotować go sami. Nie jest to trudne, ale musimy uzbroić się w cierpliwość.

Miód z mniszka - przepis na naturalną miksturę. Potrzebujesz tylko czterech składników

Produkty, z których zrobimy słodki specyfik:

  • 500 kwiatów mniszka lekarskiego,
  • litr wody,
  • 2 cytryny,
  • kilogram cukru.

Przepis na miód z mniszka lekarskiego. Cały proces trwa dwa dni

  1. Na samym początku musimy zebrać kwiaty. Najlepiej zrobić to przed południem i z dala od ruchliwych ulic, ponieważ mają one wtedy najlepsze właściwości. Rośliny należy rozłożyć na papierze i zostawić na godzinę. W tym czasie wylecą wszystkie owady.
  2. Roślinę trzeba dokładnie przejrzeć i oczyścić z ziemi. Od razu po tym możemy ją przełożyć do naczynia, zalać litrem wody i zagotować. 
  3. Wywar zostawiamy na 24 godziny, by mógł przejść aromatem mniszka lekarskiego.
  4. Następnego dnia miksturę przecedzamy przez gazę lub cedzak z bardzo drobnymi oczkami. 
  5. Kwiaty dokładnie odciskamy, a do wywaru dosypujemy cukier. Kiedy słodki proszek się rozpuści, dodajemy sok z dwóch cytryn. Gotujemy przez około dwie godziny.
  6. W międzyczasie odrobinę miodu wykładamy na talerzyk. Dzięki temu sprawdzimy, czy ma odpowiednią gęstość. 
  7. Gotowanie syropu przerywamy, gdy na jego wierzchu zauważymy pianę.
  8. Miksturę przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików. Te odwracamy do góry dnem i czekamy, aż miód wystygnie. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: