Więcej przepisów na wiosenne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Młoda kapusta najlepiej smakuje w maju. Dziś mamy dla ciebie tradycyjny przepis na młodą kapustę, która idealnie pasuje d schabowego, lub do zjedzenia prosto z garnka (taka jest pyszna). Nie możesz zapomnieć o koperku - bez niego młoda kapusta zdecydowanie straci na smaku.
Młoda kapusta - przepis na dodatek idealny do obiadu
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 średnie cebule
- 2 małe marchewki
- pęczek koperku
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- 200 ml lekkiego bulionu
- kilka łyżek śmietanki kremówki
- masło
- łyżka mąki do zasmażki
Młoda kapusta - sposób wykonania
- Młodą kapustę poszatkuj, cebulę posiekaj w drobną kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie talarki. Koperek opłucz i posiekaj ostrym nożem.
- W szerokim garnku rozgrzej słuszną łyżkę masła. Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie wrzuć marchewkę i poszatkowaną kapustę. Podsmażaj, aż kapusta zwiędnie. Następnie dodaj posiekany koperek
- Do garnka wlej gorący bulion, dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 2 listki laurowe. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż kapusta będzie miękka. Dodaj sól i pieprz do smaku. Następnie przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła i dodaj łyżkę mąki. Energicznie mieszaj, by nie było grudek. Następnie dodaj do kapusty i całość zamieszaj.
- Do kapusty dodaj 2-3 łyżki śmietanki i zamieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut, aż konsystencja będzie dość gęsta.
Taki przepis na młodą kapustę powinni znać wszyscy miłośnicy wiosennych smaków. Zrób ją dziś do obiadu i przekonaj się, jak pyszna jest tradycyjna kuchnia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.