Szybkie przekąski z ciasta francuskiego na słono od Karola Okrasy. Dobre na wyjście w plener

Jeśli potrzebujesz szybkich i smacznych przekąsek na letnie przyjęcie na świeżym powietrzu, to dobrze trafiłeś. Mamy dwa przepisy od Karola Okrasy na małe co nieco z ciasta francuskiego. Przygotowanie zajmuje raptem chwilkę.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Soczysty kurczak, złociste pieczarki i chrupiące ciasto francuskie - mała przyjemność na jeden HAPS. Patronem filmu jest Michał Kwiatkowski

Poniższe receptury pochodzą z kanału YouTube Karola Okrasy. Jego wykonanie obu przepisów możecie zobaczyć tutaj: Ciastka z fetą i szpinakiem oraz sakiewki z nadzieniem. Koniecznie spróbujcie.

Ślimaczki z ciasta francuskiegoCiasto francuskie na pięć sposobów. Zrobisz je ekspresowo

Pierwszą przekąską z ciasta francuskiego są ciastka z serem feta i szpinakiem

Pierwsza propozycja na przekąskę to chrupkie, nadziewane ciastka. Do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników:

  • ciasto francuskie - opakowanie,
  • szpinak (świeży lub mrożony) - ćwierć kilograma,
  • ser feta - pół opakowania,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • jajko,
  • mleko - ćwierć szklanki,
  • oliwa - łyżka,
  • przyprawy - sól, pieprz (najlepiej biały), oregano (suszone) i listki bazylii. 

Przygotowanie:

  1. Świeży szpinak podsmaż, odsącz i zostaw do ostygnięcia. Potem posiekaj drobno;
  2. Wymieszaj dokładnie szpinak z fetą, przyprawami i łyżką oliwy. Odstaw na bok;
  3. Przygotuj ciasto francuskie - rozwiń je i pokrój na osiem prostokątów.
    Cztery powinny być o centymetr węższe od reszty. Szersze natnij wszerz (nie całkowicie);
  4. Roztrzep mleko z jajkiem i posmaruj mieszaniną węższe kawałki ciasta;
  5. Farsz nałóż na posmarowane kawałki, po czym przykryj szerszymi prostokątami ciasta;
  6. Ułóż ciastka na blasze (z papierem do pieczenia), posmaruj je z wierzchu mieszanką mleka z jajkiem;
  7. Piecz w temperaturze 200 - 210 st. C przez ok. 20 - 25 minut.

Ciasto francuskie - przepis idealny na przyjęciaCiasto francuskie - przepisy na imprezę. Zrobisz je w mniej niż kwadrans

Druga przekąska z ciasta francuskiego to nadziewane sakiewki. Są równie proste w przygotowaniu

Do zrobienia sakiewek z ciasta francuskiego potrzebne są następujące składniki:

  • ciasto francuskie - opakowanie, 
  • ser gouda (lub podobny) - ćwierć kilograma,
  • suszone pomidory - 100 g,
  • zielone oliwki - 100 g,
  • kabanosy - 150 g,
  • oliwa - łyżka,
  • jajko,
  • mleko - ćwierć szklanki,
  • mąka - odrobina do posypania deski,
  • przyprawy - natka pietruszki i oregano (po dwie łyżki) oraz szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Pokrój w kostkę ser, pomidory w paski, oliwki na pół, a kabanosy w cienkie plastry;
  2. Wymieszaj powyższe składniki z ziołami i oliwą; Roztrzep mleko z jajkiem w osobnym naczyniu;
  3. Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj je mieszanką mleka z jajkiem. Posyp łyżką oregano i solą;
  4. Pokrój ciasto na kwadraty o wymiarach sześć na sześć centymetrów;
  5. Na kawałki ciasta nałóż farsz. Zbierz rogi kwadratów, tak, aby zrobić sakiewki;
  6. Przełóż sakiewki do formy do babeczek. Posmaruj ciastka z wierzchu mieszanką mleka i jajka;
  7. Sakiewki umieść na ok. 20 minut w zamrażarce;
  8. Piecz ciastka w temperaturze 200 - 210 st. C przez ok. 20 minut;

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: