Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Soczysty kurczak, złociste pieczarki i chrupiące ciasto francuskie - mała przyjemność na jeden HAPS. Patronem filmu jest Michał Kwiatkowski
Poniższe receptury pochodzą z kanału YouTube Karola Okrasy. Jego wykonanie obu przepisów możecie zobaczyć tutaj: Ciastka z fetą i szpinakiem oraz sakiewki z nadzieniem. Koniecznie spróbujcie.
Pierwszą przekąską z ciasta francuskiego są ciastka z serem feta i szpinakiem
Pierwsza propozycja na przekąskę to chrupkie, nadziewane ciastka. Do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników:
- ciasto francuskie - opakowanie,
- szpinak (świeży lub mrożony) - ćwierć kilograma,
- ser feta - pół opakowania,
- czosnek - 2 ząbki,
- jajko,
- mleko - ćwierć szklanki,
- oliwa - łyżka,
- przyprawy - sól, pieprz (najlepiej biały), oregano (suszone) i listki bazylii.
Przygotowanie:
- Świeży szpinak podsmaż, odsącz i zostaw do ostygnięcia. Potem posiekaj drobno;
- Wymieszaj dokładnie szpinak z fetą, przyprawami i łyżką oliwy. Odstaw na bok;
- Przygotuj ciasto francuskie - rozwiń je i pokrój na osiem prostokątów.
Cztery powinny być o centymetr węższe od reszty. Szersze natnij wszerz (nie całkowicie);
- Roztrzep mleko z jajkiem i posmaruj mieszaniną węższe kawałki ciasta;
- Farsz nałóż na posmarowane kawałki, po czym przykryj szerszymi prostokątami ciasta;
- Ułóż ciastka na blasze (z papierem do pieczenia), posmaruj je z wierzchu mieszanką mleka z jajkiem;
- Piecz w temperaturze 200 - 210 st. C przez ok. 20 - 25 minut.
Druga przekąska z ciasta francuskiego to nadziewane sakiewki. Są równie proste w przygotowaniu
Do zrobienia sakiewek z ciasta francuskiego potrzebne są następujące składniki:
- ciasto francuskie - opakowanie,
- ser gouda (lub podobny) - ćwierć kilograma,
- suszone pomidory - 100 g,
- zielone oliwki - 100 g,
- kabanosy - 150 g,
- oliwa - łyżka,
- jajko,
- mleko - ćwierć szklanki,
- mąka - odrobina do posypania deski,
- przyprawy - natka pietruszki i oregano (po dwie łyżki) oraz szczypta soli.
Przygotowanie:
- Pokrój w kostkę ser, pomidory w paski, oliwki na pół, a kabanosy w cienkie plastry;
- Wymieszaj powyższe składniki z ziołami i oliwą; Roztrzep mleko z jajkiem w osobnym naczyniu;
- Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj je mieszanką mleka z jajkiem. Posyp łyżką oregano i solą;
- Pokrój ciasto na kwadraty o wymiarach sześć na sześć centymetrów;
- Na kawałki ciasta nałóż farsz. Zbierz rogi kwadratów, tak, aby zrobić sakiewki;
- Przełóż sakiewki do formy do babeczek. Posmaruj ciastka z wierzchu mieszanką mleka i jajka;
- Sakiewki umieść na ok. 20 minut w zamrażarce;
- Piecz ciastka w temperaturze 200 - 210 st. C przez ok. 20 minut;
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.