Sadzenie papryki - jeszcze nie jest za późno. Co warto wiedzieć o technice uprawy?

Sadzenie papryki z rozsady znacząco przyspiesza efekt w postaci obfitych plonów. Warto dobrze się do tego przygotować, po wysadzeniu zaś zadbać o pielęgnację. O czym jeszcze trzeba pamiętać?

Kiedy sadzić paprykę? Podpowiadamy! 

Przede wszystkim ważny jest odpowiedni wybór czasu na rozpoczęcie uprawy. Kiedy sadzić paprykę? Do wyboru mamy tutaj samodzielne wysianie papryki i wysadzenie rozsady lub skorzystanie z zakupionych sadzonek. Samodzielne przygotowanie rozsady jest przy tym bardzo czasochłonne: nasiona powinny być wysiane już w połowie marca. Osoby, które tego nie zrobiły, są skazane na skorzystanie z gotowych sadzonek zakupionych w sklepie. 

Obieranie paprykiJak szybko obrać paprykę ze skórki? Cztery niezawodne sposoby

Jak sadzić paprykę? O tym warto wiedzieć!

Jak sadzić paprykę? Przede wszystkim należy nieco bliżej zapoznać się z jej wymaganiami. Ta popularna i lubiana roślina jest zdecydowanie ciepłolubna. Optymalne dla jej wzrostu są temperatury od 18 do 32 stopni C. Jednocześnie zaszkodzić może jej zbyt wietrzne stanowisko. Lubi glebę przepuszczalną, żyzną i bogatą w próchnicę. Powinna mieć obojętne pH.      

Papryka, jak powszechnie wiadomo, może występować w różnobarwnych odmianach (czerwona, żółta, zielona, fioletowa, pomarańczowa) i wielkościach. Do popularnych odmian należą np. czerwona i słodka Roberta, ale także ostra De Cayenne. Chętnie sadzi się także papryki:

  • Poupila - jest to odmiana ozdobna; 
  • Kasia - odmiana żółta, słodka i dość wczesna;
  • Oda - bardzo wczesna i słodka, posiada kolor fioletowy;
  • Elf Zielonki - średnio-wczesna, żółtozielona i słodka. 

Sadzenie papryki wymaga przygotowania odpowiedniego podłoża i wyboru dobrego stanowiska. Warto tu zwrócić uwagę na:

  • Zasobność gleby w próchnicę, której papryka będzie wymagała. Powinna być też lekka i wilgotna. 
  • Nasłonecznione stanowisko o niewielkiej ekspozycji na działanie wiatru.  
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Jak sadzić paprykę na działce?

Jak sadzić paprykę na działce z rozsady? Przede wszystkim warto zacząć od tego, że rośliny muszą zostać zahartowane przed wysadzeniem do gruntu. Przez ok. 7 dni przed tym terminem warto rozpocząć hartowanie roślin. Dysponując odpowiednimi warunkami, można przechowywać je w temperaturze ok. 10 stopni C. Zwykle jednak chodzi o stopniowe przygotowywanie roślin do niższych temperatur włącznie z pozostawianiem ich w ciepłe noce na zewnątrz bez okrycia. 

Papryka jest gotowa do wysadzenia wtedy, gdy posiada 6 liści i przynajmniej 1 wykształcony pąk kwiatowy. Warto wysadzać ją w taki sposób, aby nie naruszyć delikatnych korzeni. Stąd preferuje się robienie tego z całą bryłką.  

Papryka powinna być wysadzana w rzędach. Na jedną sztukę przypada kwadrat przestrzeni o wymiarach 30x40 cm. W przypadku uprawy pasowej zachowuje się ok. 40 cm odległości pomiędzy rzędami. Przy tym każdy piąty w kolejności rząd powinien pozostawać wolny. 

Jak głęboko sadzić paprykę z rozsady?

Co jeszcze warto wiedzieć o technice uprawy? Jak głęboko sadzić paprykę z rozsady? W tym przypadku warto kierować się prostą zasadą: dołek powinien być ok. trzykrotnie większy od bryłki korzeniowej. Wybraną stąd ziemię miesza się z kompostem. Celem jest takie powtórne wypełnienie dołka, żeby papryka nie była umieszczona w gruncie głębiej, niż poprzednio podczas wzrostu w pojemniku. 

Pyszne leczo poleca się na dzisiejszy obiadLeczo - przepis na rozgrzewający obiad. Wędzona papryka podbije smak

Pielęgnacja papryki po wysadzeniu

Jak wygląda pielęgnacja papryki po wysadzeniu? Przede wszystkim chodzi tutaj o to, aby skracać pędy po to, by roślina wydawała bardziej obfite owoce. Usuwa się więc te części pędów, które wystają poza dojrzewające owoce. Przestrzeń wokół papryki można ściółkować po to, aby utrudnić rozwój chwastu. 

Papryka jest dość mocną rośliną i nie potrzebuje podpór, ale wymaga stałego podlewania. Mowa tu przede wszystkim o lipcu i sierpniu, gdy dodatkowo występują okresy suche i bardzo wysokie temperatury.   

Zobacz też: Sos sriracha - przepis na idealny dodatek do sylwestrowych dań. Wzbogaci smak każdej potrawy

Więcej o: