Szparagi - przepis dla wielbicieli makaronów. Prosty przepis na szybki obiad

Szparagi to nie tylko zielony dodatek do obiadu. Z tych sprężystych, zielonych warzyw możesz wyczarować przepyszne danie, którego wykonanie zajmie ci kilkanaście minut. Potrzebny ci będzie makaron i kilka łatwo dostępnych dodatków.

Więcej przepisów ze szparagami w roli głównej znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Szparagi zielone to chyba najpyszniejsze wiosenne warzywo. Dziś mamy specjalnie dla ciebie przepis na szynki obiad ze szparagami w roli głównej. Jeżeli jesteś fanem szybkiego gotowania, a dodatkowo kochasz makaron, ten przepis z pewnością zagości na stałe w twoim menu.

Szparagi - przepis na przepyszny makaron 

Składniki:

  • 10 zielonych szparagów
  • 6 plastrów szynki, najlepiej dojrzewającej
  • 200 g ulubionego makaronu
  • 2 żółtka
  • starty dojrzewający ser
  • śmietanka kremówka

Makaron ze szparagami - sposób wykonania

  1. W dużym garnku ugotuj makaron w sposób al dente, ale pamiętaj, by zachować szklankę wody, w której gotował się makaron.
  2. W czasie gotowania makaronu przygotuj szparagi - odłam zdrewniałe końcówki i pokrój je w ok. 1,5 cm kawałki. Je także ugotuj w osolonym wrzątku tak, by były al dente.
  3. Szynkę pokrój na kawałki, a śmietankę (ok. 60 ml) wymieszaj z żółtkami oraz wodą, w której gotował się makaron.
  4. Makaron i szparagi wyłóż na talerz. Dodaj szynkę oraz żółtka ze śmietaną i wodą. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Obficie posyp startym serem.

W kilkanaście minut masz przepyszny obiad ze szparagami. Jeśli tak jak my kochasz prostą i smaczną kuchnię, koniecznie wypróbuj ten przepis, zachwyt murowany.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: