Więcej przepisów ze szparagami w roli głównej znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Szparagi zielone to chyba najpyszniejsze wiosenne warzywo. Dziś mamy specjalnie dla ciebie przepis na szynki obiad ze szparagami w roli głównej. Jeżeli jesteś fanem szybkiego gotowania, a dodatkowo kochasz makaron, ten przepis z pewnością zagości na stałe w twoim menu.
Kiedy będą polskie młode ziemniaki? Czym różnią się od wczesnych? Podpowiadamy
Szparagi - przepis na przepyszny makaron
Składniki:
- 10 zielonych szparagów
- 6 plastrów szynki, najlepiej dojrzewającej
- 200 g ulubionego makaronu
- 2 żółtka
- starty dojrzewający ser
- śmietanka kremówka
Makaron ze szparagami - sposób wykonania
- W dużym garnku ugotuj makaron w sposób al dente, ale pamiętaj, by zachować szklankę wody, w której gotował się makaron.
- W czasie gotowania makaronu przygotuj szparagi - odłam zdrewniałe końcówki i pokrój je w ok. 1,5 cm kawałki. Je także ugotuj w osolonym wrzątku tak, by były al dente.
- Szynkę pokrój na kawałki, a śmietankę (ok. 60 ml) wymieszaj z żółtkami oraz wodą, w której gotował się makaron.
- Makaron i szparagi wyłóż na talerz. Dodaj szynkę oraz żółtka ze śmietaną i wodą. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Obficie posyp startym serem.
Takie owoce możesz wyhodować z pestek. Wśród nich są egzotyczne
W kilkanaście minut masz przepyszny obiad ze szparagami. Jeśli tak jak my kochasz prostą i smaczną kuchnię, koniecznie wypróbuj ten przepis, zachwyt murowany.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.