Więcej przepisów na letnie przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ogórki małosolne to smak polskiego lata. Są pyszne, chrupiące i bardzo łatwe w wykonaniu. Żeby jednak były idealne, najważniejsza jest zalewa, a jej sekretem jest odpowiednia sól. Jeśli użyjesz morskiej, możesz cieszyć się sukcesem.
Zupa szczawiowa - przepis. Sekretem jest wywar na dwóch mięsach
Ogórki małosolne - przepis
- Ok. 1 kg ogórków gruntowych
- spory korzeń chrzanu
- 6-7 ząbków czosnku przekrojonych na pół
- 4-5 gałązek kopru
- 1,5 l wody
- 2 łyżki soli morskiej
- opcjonalnie: kilka liści wiśni lub dębu
Jak zrobić ogórki małosolne?
- Ogórki oczyść i namocz w ziemnej wodzie. Następnie obetnij końcówki i zrób płytkie, pionowe nacięcie (2-3 cm).
- Przygotuj duży słoik lub gliniane naczynie. Na dno połóż kilka gałązek kopru i połowę czosnku i chrzanu, a także zmięte w dłoniach liście, jeśli ich używasz.
- Ułóż ogórki jeden obok drugiego i zalej solanką (może być chłodna). Na wierzch połóż pozostały czosnek i koper oraz chrzan. Słoik przykryj gazą i odłóż w chłodne miejsce.
Jak sadzić pomidory w gruncie? Odmiany, które warto mieć na działce
Tak przygotowane ogórki najlepiej smakują po trzech dniach. Jeśli jesteś fanem tradycyjnych smaków, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.