Zupa szpinakowa to ekspresowy i zdrowy obiad. Trik z masłem zmieni jej smak

Zupa to najszybszy sposób na obiad. Smakuje zarówno tym małym jak i dużym. Gorąca, aromatyczna, pełna warzyw i ulubionych przypraw. Taka właśnie powinna być zupa. Dziś przepis na szpinakową.

Więcej przepisów na sprawdzone dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Za każdym razem sięgam z ochotą po sprawdzone dania. Obiad to najtrudniejszy z posiłków, najbardziej pracochłonny. Dzisiejsza zupa szpinakowa to świetna alternatywa dla klasycznej jarzynowej czy ogórkowej. Śmiało możesz zrobić więcej i cieszyć się jej smakiem przez kilka dni. Trik z masłem to sposób na to, aby zupa miała delikatniejszy smak. Robię tak za każdym razem, podsmażam wszystkie warzywa na maśle zanim wrzucę do zupy. Efekt? Sprawdź sam.

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Składniki:

  • Bulion (1.5 litra)
  • Szpinak (600g)
  • Ziemniaki (400g)
  • Marchew (2 sztuki)
  • Seler
  • Por
  • Pietruszka (2 sztuki)
  • Masło
  • Czosnek
  • cebula
  • Śmietana 30 % (100 ml)
  • Pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • Jajka ugotowane na twardo (6 sztuk)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku obierz wszystkie warzywa i pokrój w kostkę. Następnie do garnka wrzuć 3 łyżki masła, dodaj szpinak i czosnek, smaż przez kilka minut. Następnie dodaj wszystkie warzywa. Smaż przez 15 minut na małym ogniu.
  2. Warzywa zalej bulionem, gotuj przez kilka minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj wszystkie przyprawy.
  3. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
  4. Na sam koniec dopraw zupę śmietanką oraz ugotowanymi i pokrojonymi na ćwiartki jajkami.

Domowa zupa szpinakowa to świetna opcja na szybki obiad. Dodaj warzywa jakie lubisz, śmiało możesz dorzucić cukinię, kalafiora czy brokuł. Często robię tak, że dodaje to, co akurat mi zostało, aby nie marnować jedzenia. Jeśli nie masz marchewki to nie przejmuj się, zupa i tak wyjdzie wyśmienita. Aby była bardziej sycąca swoją wersję robię z kuleczkami mięsnymi. Wtedy danie jest pożywniejsze. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: