Ciasto jogurtowe z borówkami. Jeśli nie możesz oderwać się od tych owoców, zachwycisz się nim

Ciasta jogurtowe to hit lata. Są bardzo łatwe do zrobienia, mięciutkie i świetnie łączą się z różnego rodzaju owocami: truskawkami, brzoskwiniami czy z jabłkami. Nasza propozycja to z kolei ciasto jogurtowe z borówkami. Jeśli uwielbiacie te owoce i wprost nie możecie się od nich oderwać po otwarciu pudełeczka, ten deser jest dla was.

Więcej przepisów na ciasta domowe znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasta z owocami najlepiej smakują wiosną i latem, kiedy w sklepach i na bazarkach pojawia się wiele świeżych owoców - truskawek, malin, jagód czy brzoskwiń. Można oczywiście sięgać po owoce mrożone, ale umówmy się - to nie jest to samo.

Zobacz wideo Ciasto z sezonowy owocami

Maj to co prawda dopiero początek sezonu na niektóre z nich, ale już teraz warto spróbować przygotować ten deser - nikt nie mówi, że wszystkie owoce, które są aktualnie dostępne, będą niesmaczne. Mamy więc dla was przepis na ciasto jogurtowe z borówkami. Bawcie się dobrze i smacznego!

Ciasto jogurtowe z borówkami - jeśli kochasz te owoce, nie oderwiesz się

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 220 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • opakowanie borówek
  • cukier puder do posypania ciasta

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy w rondelku. Odstawiamy z ognia i studzimy. W misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. Następnie dodajemy roztrzepane jajka i jogurt naturalny. Mieszamy do połączenia. Na koniec powoli wlewamy ostudzone masło i znów mieszamy do momentu połączenia się składników. Dobrze sprawdzi się do tego drewniana łyżka.

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Na wierzch wsypujemy borówki i delikatnie wciskamy je w masę. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 50-60 minut. Stopień upieczenia ciasta najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem. Po wyjęciu ciasta studzimy je i posypujemy cukrem pudrem.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.