Ogólnoświatowy trend zero jest coraz bardziej popularny również w kuchni. Przygotowanie potraw tym duchu odbywa się przy maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników, co pozwala na zaoszczędzenie pieniędzy i ograniczenie odpadów. Warto gotować w duchu zero waste zwłaszcza teraz, gdy w wyniku inflacji ceny produktów spożywczych bardzo idą w górę.
Fot. Paweł Mizieliński
REKLAMA
REKLAMA
Również krokiety mogą być zero waste. Przygotujesz je z zaledwie kilku składników, a farsz zrobisz z pozostałości po rosole. Jedna porcja ma równowartość tylko kilku złotych.
Tanie i sycące krokiety na obiad - jak je przygotować?
Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Potrzebne składniki zmiksuj w blenderze lub wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania gładkiej konsystencji.
Umieść wkładkę mięsną i marchewkę w maszynce do mielenia na średnich oczkach. Miel je dotąd, aż połączą się idealnie ze sobą.
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na małej ilości oleju - musi się zeszklić.
Zmielone mięso z marchewką wyłóż na patelnię, smaż przez kilka minut. Farsz nie może być zbyt suchy. Aby go zmiękczyć, dodaj kilka łyżek wody.
Gotowe naleśniki smaż w niewielkiej ilości oleju spożywczego.
Na każdy naleśnik przeznacz mniej więcej dwie łyżki farszu. Po nałożeniu zawiń każdy z nich w rulonik.
Przygotowane w ten sposób krokiety poobtaczaj w jajku, a następnie w bułce. Smaż po kilka minut z obu stron, aż do momentu, w którym uzyskają złocisty kolor.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.