-
Haps
-
Jak przygotować
- Krokiety w duchu zero waste. Smaczny i szybki obiad niemal bez wydawania pieniędzy
Krokiety w duchu zero waste. Smaczny i szybki obiad niemal bez wydawania pieniędzy
Ogólnoświatowy trend zero jest coraz bardziej popularny również w kuchni. Przygotowanie potraw tym duchu odbywa się przy maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników, co pozwala na zaoszczędzenie pieniędzy i ograniczenie odpadów. Warto gotować w duchu zero waste zwłaszcza teraz, gdy w wyniku inflacji ceny produktów spożywczych bardzo idą w górę.
Również krokiety mogą być zero waste. Przygotujesz je z zaledwie kilku składników, a farsz zrobisz z pozostałości po rosole. Jedna porcja ma równowartość tylko kilku złotych.
Zobacz wideo Krokiety serowo-ziemniaczane
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Krokiety w duchu zero waste: nie zmarnujesz ani jednego produkty! Potrzebne składniki
Farsz:
- około kg wkładki mięsnej z rosołu;
- 2 ugotowane marchewki z rosołu;
- cebula;
- sól, pieprz.
Ciasto na naleśniki:
- pół litra mleka;
- pół litra wody;
- 3 jajka;
- 3 szklanki mleka;
- zawartość łyżeczki cukru;
- 2 łyżeczki soli.
Panierka: 4-5 łyżek bułki tartej, jajko.
Tanie i sycące krokiety na obiad - jak je przygotować?
- Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Potrzebne składniki zmiksuj w blenderze lub wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Umieść wkładkę mięsną i marchewkę w maszynce do mielenia na średnich oczkach. Miel je dotąd, aż połączą się idealnie ze sobą.
- Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na małej ilości oleju - musi się zeszklić.
- Zmielone mięso z marchewką wyłóż na patelnię, smaż przez kilka minut. Farsz nie może być zbyt suchy. Aby go zmiękczyć, dodaj kilka łyżek wody.
- Gotowe naleśniki smaż w niewielkiej ilości oleju spożywczego.
- Na każdy naleśnik przeznacz mniej więcej dwie łyżki farszu. Po nałożeniu zawiń każdy z nich w rulonik.
- Przygotowane w ten sposób krokiety poobtaczaj w jajku, a następnie w bułce. Smaż po kilka minut z obu stron, aż do momentu, w którym uzyskają złocisty kolor.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.