Dwa przepisy na letnie przekąski z ogórków. Są proste w przygotowaniu i idealne na gorący dzień

Polacy uwielbiają ogórki, ale w kółko robią z nich to samo - surówkę, klasyczną mizerię czy zupę. Z tego warzywa można wyczarować dużo więcej. Zobaczcie sami - przedstawiamy dwa przepisy na przekąski z ogórków. Są idealne na upały.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Dlaczego ogórków nie można jeść razem z pomidorami?

Ogórek to bardzo zdrowe warzywo wykorzystywane zazwyczaj do kanapek i mizerii. Kiszone trafiają z kolei do zupy. Ale można je wykorzystać też w zupełnie innych daniach. Sprawdźcie dwa przepisy na smakołyki z tym warzywem w roli głównej.

Ogórki Jak przechowywać ogórki, żeby były świeże? Unikaj sąsiedztwa kilku produktów

Ogórkowe lody wspaniale sprawdzą się podczas upałów. Są bardzo proste do zrobienia

Składniki: 

  • ogórki (dowolne) - pół kilograma,
  • woda - pół szklanki,
  • sok z całej cytryny (lub limonki), 
  • słodzik (dowolny, np. cukier, miód, stewia etc) - do smaku,
  • listki świeżej mięty - garść.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, obierz i wyjmij gniazda nasienne. Miąższ pokrój drobno;
  2. Do naczynia do lodów wlej zimną wodę, dodaj ogórki, sok cytrynowy, słodzik i listki mięty;
  3. Zmiksuj całość na gładką masę i wstaw do zamrażarki;
  4. Kilkakrotnie co ok. godzinę wyjmij naczynie, aby przemieszać zawartość.

Ogórki małosolne na szybko Przepis na ogórki małosolne na sucho. To łatwiejsze niż się wydaje

Roladki ogórkowe to propozycja na letnie imprezy. Są szybkie i łatwe do wykonania.

Składniki:

  1. ogórki szklarniowe (lub inne, długie) - 3 sztuki,
  2. twaróg (ser feta lub podobny) - pół opakowania,
  3. rzodkiewki - 3 - 4 sztuki,
  4. szczypiorek - pęczek,
  5. jogurt naturalny (gęsty) lub śmietana - kilka łyżek,
  6. przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.

Możesz dodać również oliwki i dowolną wędlinę bądź kiełbasę. Jak wolisz.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj dokładnie i pokrój szeroką obieraczką na długie i cieniutkie paski;
  2. Twaróg rozdrobnij i wymieszaj z jogurtem (śmietaną) i przyprawami;
  3. Rzodkiewki i szczypiorek pokrój drobno i wymieszaj z masą serową;
  4. Nakładaj masę na paski ogórka i zwijaj roladki;
  5. Schłódź w lodówce przed podaniem.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPM Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: