Dwa przepisy na letnie przekąski z ogórków. Są proste w przygotowaniu i idealne na gorący dzień

Polacy uwielbiają ogórki, ale w kółko robią z nich to samo - surówkę, klasyczną mizerię czy zupę. Z tego warzywa można wyczarować dużo więcej. Zobaczcie sami - przedstawiamy dwa przepisy na przekąski z ogórków. Są idealne na upały.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Dlaczego ogórków nie można jeść razem z pomidorami?

Ogórek to bardzo zdrowe warzywo wykorzystywane zazwyczaj do kanapek i mizerii. Kiszone trafiają z kolei do zupy. Ale można je wykorzystać też w zupełnie innych daniach. Sprawdźcie dwa przepisy na smakołyki z tym warzywem w roli głównej.

Ogórkowe lody wspaniale sprawdzą się podczas upałów. Są bardzo proste do zrobienia

Składniki: 

  • ogórki (dowolne) - pół kilograma,
  • woda - pół szklanki,
  • sok z całej cytryny (lub limonki), 
  • słodzik (dowolny, np. cukier, miód, stewia etc) - do smaku,
  • listki świeżej mięty - garść.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, obierz i wyjmij gniazda nasienne. Miąższ pokrój drobno;
  2. Do naczynia do lodów wlej zimną wodę, dodaj ogórki, sok cytrynowy, słodzik i listki mięty;
  3. Zmiksuj całość na gładką masę i wstaw do zamrażarki;
  4. Kilkakrotnie co ok. godzinę wyjmij naczynie, aby przemieszać zawartość.

Roladki ogórkowe to propozycja na letnie imprezy. Są szybkie i łatwe do wykonania.

Składniki:

  1. ogórki szklarniowe (lub inne, długie) - 3 sztuki,
  2. twaróg (ser feta lub podobny) - pół opakowania,
  3. rzodkiewki - 3 - 4 sztuki,
  4. szczypiorek - pęczek,
  5. jogurt naturalny (gęsty) lub śmietana - kilka łyżek,
  6. przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.

Możesz dodać również oliwki i dowolną wędlinę bądź kiełbasę. Jak wolisz.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj dokładnie i pokrój szeroką obieraczką na długie i cieniutkie paski;
  2. Twaróg rozdrobnij i wymieszaj z jogurtem (śmietaną) i przyprawami;
  3. Rzodkiewki i szczypiorek pokrój drobno i wymieszaj z masą serową;
  4. Nakładaj masę na paski ogórka i zwijaj roladki;
  5. Schłódź w lodówce przed podaniem.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA