-
Haps
-
Jak przygotować
- Gzik - przepis na danie kuchni wielkopolskiej. Doskonały dodatek do ziemniaków i nie tylko
Gzik - przepis na danie kuchni wielkopolskiej. Doskonały dodatek do ziemniaków i nie tylko
Gzik to proste danie, które wywodzi się z kuchni wielkopolskiej. Najczęściej podaje się go z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Przepis na pyry z gzikiem można wykonać o każdej porze roku - nie ma znaczenia to, czy użyjemy ziemniaków młodych, czy tych starszych. Czas przygotowania, łącznie z gotowaniem ziemniaków, wynosi nie więcej niż 40 minut.
Gzik to gęsta pasta, z której słynie kuchnia wielkopolska. Z tego regionu pochodzą pyry z gzikiem, których podstawą są ziemniaki gotowane w mundurkach. Przepis uwzględnia proste składniki - większość z nich to warzywa sezonowe. Choć ta potrawa utożsamiana jest z okresem postu, nie jest powiedziane, że nie można robić ją o każdej innej porze roku.
Zobacz wideo
Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Gzik: przepis na twaróg do pyry. Potrzebne składniki
- 600 g twarogu tłustego lub półtłustego;
- 200 g śmietany kwaśnej 18 proc. - około 6 pełnych łyżek;
- mała cebulka/pęczek szczypiorku;
- lista przypraw: płaska łyżeczka soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu,
- szczypta cukru;
- dodatkowo: jajka gotowane na twardo; rzodkiewka; czosnek; natka pietruszki;
- około kg ziemniaków.
Gzik. przepis na danie kuchni wielkopolskiej. Poszczególne etapy przygotowania
- Umyte pod bieżącą wodą i wyszorowane ziemniaki o podobnej wielkości gotuj pod przykryciem do miękkości w dużym garnku ze sporą ilością wody. Czas gotowania wynosi ok. 25-30 minut.
- Ugotowane pyry (regionalna nazwa ziemniaków) w mundurkach odłóż na deskę - muszą wyschnąć i się ostudzić.
- Gzik najlepiej przygotować w trakcie gotowania się ziemniaków. Do miski z twarogiem dodaj kwaśną śmietanę, pęczek siekanego szczypiorku lub kawałek drobno siekanej cebuli (w zależności od wyboru), oraz przyprawy i cukier.
- Tak powstałą mieszankę należy ugniatać widelcem do połączenia się wszystkich składników. Gzik nie może mieć nazbyt zwartej konsystencji, być zbyt słony lub ostry - należy wyważyć proporcję przypraw.
- Przekrój pyry w poprzek na pół. Na każdą połówkę wyłóż porcję gotowego gzika, udekoruj szczypiorkiem albo natką pietruszki (w zależności od preferencji). Gotowe danie podawaj na zimno.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.