Gzik - przepis na danie kuchni wielkopolskiej. Doskonały dodatek do ziemniaków i nie tylko

Gzik to proste danie, które wywodzi się z kuchni wielkopolskiej. Najczęściej podaje się go z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Przepis na pyry z gzikiem można wykonać o każdej porze roku - nie ma znaczenia to, czy użyjemy ziemniaków młodych, czy tych starszych. Czas przygotowania, łącznie z gotowaniem ziemniaków, wynosi nie więcej niż 40 minut.

Gzik to gęsta pasta, z której słynie kuchnia wielkopolska. Z tego regionu pochodzą pyry z gzikiem, których podstawą są ziemniaki gotowane w mundurkach. Przepis uwzględnia proste składniki - większość z nich to warzywa sezonowe. Choć ta potrawa utożsamiana jest z okresem postu, nie jest powiedziane, że nie można robić ją o każdej innej porze roku.

Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Gzik: przepis na twaróg do pyry. Potrzebne składniki

  • 600 g twarogu tłustego lub półtłustego;
  • 200 g śmietany kwaśnej 18 proc. - około 6 pełnych łyżek;
  • mała cebulka/pęczek szczypiorku;
  • lista przypraw: płaska łyżeczka soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu,
  • szczypta cukru;
  • dodatkowo: jajka gotowane na twardo; rzodkiewka; czosnek; natka pietruszki;
  • około kg ziemniaków.

Gzik. przepis na danie kuchni wielkopolskiej. Poszczególne etapy przygotowania

  1. Umyte pod bieżącą wodą i wyszorowane ziemniaki o podobnej wielkości gotuj pod przykryciem do miękkości w dużym garnku ze sporą ilością wody. Czas gotowania wynosi ok. 25-30 minut.
  2. Ugotowane pyry (regionalna nazwa ziemniaków) w mundurkach odłóż na deskę - muszą wyschnąć i się ostudzić.
  3. Gzik najlepiej przygotować w trakcie gotowania się ziemniaków. Do miski z twarogiem dodaj kwaśną śmietanę, pęczek siekanego szczypiorku lub kawałek drobno siekanej cebuli (w zależności od wyboru), oraz przyprawy i cukier.
  4. Tak powstałą mieszankę należy ugniatać widelcem do połączenia się wszystkich składników. Gzik nie może mieć nazbyt zwartej konsystencji, być zbyt słony lub ostry - należy wyważyć proporcję przypraw. 
  5. Przekrój pyry w poprzek na pół. Na każdą połówkę wyłóż porcję gotowego gzika, udekoruj  szczypiorkiem albo natką pietruszki (w zależności od preferencji). Gotowe danie podawaj na zimno.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.