Końcówki od banana - czy możemy je bezpiecznie jeść? Oto kilka mitów, w które ciągle wierzymy

"Wyrzuć końcówkę od banana, bo tam są robaki" - to zdanie często padało z ust naszych rodziców. Urosło niemal to rangi legendy. Podczas spożywania owocu wyrzucamy tę część do kosza. Czy jednak jest to konieczne?

Więcej informacji o kulinariach i mitach żywieniowych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tego na pewno nie wiecie o bananach! [Pracownia Bronka]

Wiele osób odcina końcówkę od banana. Niektórzy są przekonani, że tam zbierają się wszelkie toksyny, inni uważają, że "mieszkają" w niej robaki. Sami niezbyt często zastanawiamy się nad właściwością tych twierdzeń. Sprawdźmy, czy informacje na temat "zabójczej" końcówki od banana są prawdziwe.

Jak i kiedy sadzić pomidory, aby zebrać najlepsze plony? Te metody zapewnią najlepsze owocowanieJak sadzić pomidory w gruncie? Odmiany, które warto mieć na działce

Mit numer jeden. W końcówce od banana znajdują się robaki

Zjedzenie końcówki od banana wywołuje lambilozę (chorobę, której głównym objawem jest biegunka), ponieważ żyją na niej robaki? To chyba najczęściej powtarzany mit. Parafrazując klasyka, tam nic nie ma! W tym miejscu nie znajdziemy ani tropikalnych pająków, ani małych robaczków i ich jajeczek. Skąd wzięła się ta kulinarna legenda? Tego nie wiadomo. Najprawdopodobniej wynika to z faktu, że jest ona ciemniejsza od pozostałej części owocu

Pasożyty bardzo szybko się rozmnażają i sama końcówka od banana nie pomieściłaby ich. Robaczki rozprzestrzeniłyby się po całym owocu.

Mit numer dwa. Końcówka od banana jest szkodliwa, bo gromadzi toksyny

Wiele osób uważa, że toksyny i pestycydy zbierają się w dokładnie w tym miejscu. Jaka jest prawda? Fitofarmaceutyki zbierają się tylko na skórce owocu. Co za tym idzie, nie będziemy spożywać dodatkowych chemicznych związków. Każdy fragment banana zawiera tyle samo prozdrowotnych składników. Pamiętajcie jednak, by umyć owoc przed zjedzeniem go. 

ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe, że palce lizać. Puszyste i mięciutkie z białą czekoladą

Czy końcówka od banana jest zdrowa? Można ją swobodnie jeść

Chociaż jej kolor nie wygląda apetycznie, to świadczy o tym, że jest ona najstarszą i najbardziej dojrzałą częścią owocu. Zawiera mnóstwo witamin (A,C, E i K oraz grupy B) i soli mineralnych (wapń, fosfor, magnez, potas). Z bananami ostrożnie powinni obchodzić się cukrzycy, ponieważ owoce mają wysoki indeks glikemiczny (szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi).

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: