Więcej informacji o kulinariach i mitach żywieniowych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Wiele osób odcina końcówkę od banana. Niektórzy są przekonani, że tam zbierają się wszelkie toksyny, inni uważają, że "mieszkają" w niej robaki. Sami niezbyt często zastanawiamy się nad właściwością tych twierdzeń. Sprawdźmy, czy informacje na temat "zabójczej" końcówki od banana są prawdziwe.
Zjedzenie końcówki od banana wywołuje lambilozę (chorobę, której głównym objawem jest biegunka), ponieważ żyją na niej robaki? To chyba najczęściej powtarzany mit. Parafrazując klasyka, tam nic nie ma! W tym miejscu nie znajdziemy ani tropikalnych pająków, ani małych robaczków i ich jajeczek. Skąd wzięła się ta kulinarna legenda? Tego nie wiadomo. Najprawdopodobniej wynika to z faktu, że jest ona ciemniejsza od pozostałej części owocu.
Pasożyty bardzo szybko się rozmnażają i sama końcówka od banana nie pomieściłaby ich. Robaczki rozprzestrzeniłyby się po całym owocu.
Wiele osób uważa, że toksyny i pestycydy zbierają się w dokładnie w tym miejscu. Jaka jest prawda? Fitofarmaceutyki zbierają się tylko na skórce owocu. Co za tym idzie, nie będziemy spożywać dodatkowych chemicznych związków. Każdy fragment banana zawiera tyle samo prozdrowotnych składników. Pamiętajcie jednak, by umyć owoc przed zjedzeniem go.
Chociaż jej kolor nie wygląda apetycznie, to świadczy o tym, że jest ona najstarszą i najbardziej dojrzałą częścią owocu. Zawiera mnóstwo witamin (A,C, E i K oraz grupy B) i soli mineralnych (wapń, fosfor, magnez, potas). Z bananami ostrożnie powinni obchodzić się cukrzycy, ponieważ owoce mają wysoki indeks glikemiczny (szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi).
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.