Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Placki z cukinii to moim zdaniem potrawa, która zasmakuje każdemu. I nie są to puste słowa, bo ja jestem tego najlepszym przykładem. Gdy widzę w jakimś daniu cukinię, od razu odkładam ją na bok. Bardzo nie lubię tego warzywa. Jednak placki z cukinii to zupełnie inna bajka. Stawiam je niemal na równi z plackami ziemniaczanymi (jedzonymi oczywiście w wersji wytrawnej). Dlatego uważam, że przypadną do gustu zarówno fanom cukinii, jak i tym, którzy - podobnie jak ja - nie przepadają za nią.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Od umytej cukinii odcinamy końcówki i ścieramy ją na tarce. Nie ma potrzeby obierać jej ze skóry. Odstawiamy ją na kilka minut, a następnie odciskamy z nadmiaru wody, jeśli taki się pojawił.
Cebulę kroimy na pół, obieramy i siekamy potrzebną połówkę. W misce umieszczamy cukinię i cebulę, a następnie dodajemy do nich jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi) i przyprawy. Mieszamy
Na rozgrzany olej nakładamy łyżką porcje masy. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią. Powinny wystarczyć około dwie minuty na stronę. Następnie przekładamy placki na ręcznik papierowy, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Podajemy tak, jak lubimy najbardziej - dobrze komponują się np. ze śmietaną i łososiem, z salsą pomidorową, z sosem tzatziki lub posypane serem feta. Mogą być też dodatkiem do dań głównych, świetnie smakują np. z gulaszem.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.