Przepisy z boczniaków są bardzo różnorodne. Proponujemy dwa dania idealne na wiosnę. Są całkowicie bezmięsne, więc spodobają się weganom. Koniecznie je wypróbujcie.
Johannes Ziegler Photo /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
REKLAMA
Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]
Boczniaki to bardzo pożywne i zdrowe grzyby. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, a nawet mogą pomóc w walce z nowotworami. Na pewno warto tę grzyby włączyć do diety. Proponujemy dwa ciekawe przepisy na boczniaki w sam raz na wiosnę.
Grillowane boczniaki to dobra alternatywa dla mięsa. Są naprawdę smaczne.
Z oliwy, musztardy, miodu (bądź cukru) i przypraw zrób marynatę;
Zamocz grzyby w marynacie i włóż do lodówki na ok. godzinę;
Piecz na grillu (lub patelni) na chrupko.
Łazanki z boczniaków i młodej kapusty są doskonałym pomysłem na wiosenny obiad. Jest sycący i pyszny
Składniki:
boczniaki - pół kilograma,
młoda kapusta,
makaron - ćwierć kilograma,
cebula - 1 - 2 sztuki (zależnie od wielkości),
olej do smażenia,
przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.
Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente i odcedź;
Cebulę zeszklij na oleju razem z boczniakami i przyprawami;
Kapustę pokrój drobno i gotuj przez ok. 20 minut w niecałej szklance wody na miękko
(woda ma odparować);
Dodaj kapustę do grzybów, wymieszaj i smaż przez chwilę;
Na koniec dodaj makaron, ponownie wymieszaj i zdejmij z ognia.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.