Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]
Boczniaki to bardzo pożywne i zdrowe grzyby. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi, a nawet mogą pomóc w walce z nowotworami. Na pewno warto tę grzyby włączyć do diety. Proponujemy dwa ciekawe przepisy na boczniaki w sam raz na wiosnę.
Grillowane boczniaki to dobra alternatywa dla mięsa. Są naprawdę smaczne.
Składniki:
- boczniaki - 5 kapeluszy (nóżki są niesmaczne),
- miód lub cukier - łyżeczka,
- oliwa - 2 łyżki,
- musztarda - 2 łyżki,
- czosnek - 2 ząbki,
- przyprawy - pieprz, sól, chili i ulubione zioła.
Przygotowanie:
- Grzyby umyj (tylko nie mocz) i odetnij ogonki;
- Z oliwy, musztardy, miodu (bądź cukru) i przypraw zrób marynatę;
- Zamocz grzyby w marynacie i włóż do lodówki na ok. godzinę;
- Piecz na grillu (lub patelni) na chrupko.
Łazanki z boczniaków i młodej kapusty są doskonałym pomysłem na wiosenny obiad. Jest sycący i pyszny
Składniki:
- boczniaki - pół kilograma,
- młoda kapusta,
- makaron - ćwierć kilograma,
- cebula - 1 - 2 sztuki (zależnie od wielkości),
- olej do smażenia,
- przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente i odcedź;
- Cebulę zeszklij na oleju razem z boczniakami i przyprawami;
- Kapustę pokrój drobno i gotuj przez ok. 20 minut w niecałej szklance wody na miękko
(woda ma odparować);
- Dodaj kapustę do grzybów, wymieszaj i smaż przez chwilę;
- Na koniec dodaj makaron, ponownie wymieszaj i zdejmij z ognia.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.