Więcej przepisów na pyszne ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej
Wiosna i lato to czas na ciasta bogate w sezonowe owoce. Mamy dziś dla was cztery propozycje na cudowne desery, które pomogą celebrować najprzyjemniejsze miesiące w roku razem z bliskimi. Sprawdźcie, jak upiec pyszne ciasta i przyrządzić doskonałe desery bez pieczenia.
Składniki:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując, dodajemy pojedynczo żółtka oraz porcjami wsypujemy cukier i cukier z wanilią. Następnie dolewamy olej oraz mleko, mieszamy. Następnie przez sitko przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Szybko łączymy.
Maliny myjemy i odsączamy. Wsypujemy je do ciasta, mieszamy drewnianą łyżką, a następnie masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy 3 łyżki cukru i schłodzone masło. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią lub czystą ściereczką i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny.
W tym czasie dokładnie myjemy truskawki, usuwamy szypułki, owoce przekrawamy na połówki. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkowujemy na kształt koła. Na środek wykładamy truskawki, posypujemy je cukrem. Brzegi zawijamy do środka, zachowując okrągły kształt ciasta.
Galette pieczemy przez pół godziny w 200 st. C.
Składniki:
Herbatniki kruszymy, a następnie dodajemy do nich rozpuszczone masło. Mieszamy i wyklejamy nimi spód niewielkiej okrągłej tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do niej cukier puder, mascarpone oraz rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wszystko mieszamy.
Czekoladę ścieramy na tarce o największych oczkach. Do ciasta wsypujemy 2/3 wiórek (mieszamy tylko drewnianą łyżką, do połączenia), 1/3 zachowujemy. Wyjmujemy z lodówki spód herbatnikowy i wykładamy na niego masę śmietankową. Po wierzchu obsypujemy pozostałymi wiórkami czekoladowymi. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, by się dobrze schłodziło i stężało.
Składniki:
Galaretkę rozpuszczamy w osobnych garnuszkach: jedną w 100 ml wody, drugą w 300 ml. Odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do niej cukier, a następnie porcjami nakładamy ser. Do rozmieszanej masy dodajemy rozpuszczoną (w 100 ml wody) galaretkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Spód małej, okrągłej formy wykładamy biszkoptami. Wylewamy na nie masę serową i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wylewamy na wierzch tężejącą galaretkę cytrynową. Wierzch można udekorować owocami. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by dobrze zastygł.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.