Zupa szczawiowa: przepis na danie sezonowe z dodatkiem jajka. Wiosenny smak zachwyci wszystkich

Zupa szczawiowa - przepis na gęste i sycące danie, które warto włączyć w tym sezonie do obiadowego menu. Najważniejszy składnik, czyli szczaw, można zebrać na łąkach i w pobliżu rzadziej uczęszczanych dróg. Najłatwiej go poznać po prostych i sztywnych łodygach wysokości około metra, na których są widoczne bruzdy.

Przepis na zupę szczawiową najlepiej wykonać, mając do dyspozycji świeży szczaw. Podobnie jak inne rośliny sezonowe, jest bogaty w składniki odżywcze. To również doskonałe źródło zestawu witamin: C, A, z grupy B, a także żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu, potasu oraz β–karotenu.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy. Młode ziemniaczki i koperek w składzie

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa szczawiowa, przepis na wiosenne danie. Lista składników:

  • 2 litry wody;
  • surowe żeberka wieprzowe: 500 g; 
  • korpus kurczaka;
  • warzywa z włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora i selera);
  • cebula;
  • 2 listki laurowe;
  • 2 ziela angielskie;
  • świeżo zebrany szczaw: 300 g;
  • 250 g śmietany 18 proc.;
  • zawartość łyżeczki mąki zwykłej.

Jak ugotować zupę szczawiową? Poszczególne etapy przygotowania

  1. Pokrój surowe żeberka. Umyj dokładnie korpus kurczaka. Umieść mięso w dużym garnku, dodaj ok. półtorej łyżeczki soli, zagotuj. Usuń pianę z powierzchni wywaru, zmniejsz ogień, kontynuuj gotowanie przez ok. godzinę.
  2. Dodaj obrane warzywa z włoszczyzny, cebulę, a także listki laurowe i ziele angielskie. Trzymaj na palniku przez kolejne pół godziny dotąd, aż warzywa staną się miękkie. Wyjmij z garnka ugotowaną cebulę.
  3. Wyciągnij marchewkę i pietruszkę, utrzyj na tarce o dużych oczkach, włóż ponownie do garnka.
  4. Świeży szczaw opłucz i drobno posiekaj, dodaj do zupy. 
  5. Po upływie kilku minut dodaj mąkę wymieszaną  z dwiema łyżkami wody, a następnie ze śmietaną. Rób to stopniowo. Śmietana musi być wcześniej zaprawiona kilkoma łyżkami zupy. Zmniejsz moc palnika. Gotowanie zupy musi być kontynuowane na małym ogniu.

Z czym podawać zupę szczawiową? Klasyczne dodatki to jajko na twardo i ugotowane ziemniaki. Świetnie smakuje również ze szczypiorkiem i serem białym.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: