Przepis na zupę szczawiową najlepiej wykonać, mając do dyspozycji świeży szczaw. Podobnie jak inne rośliny sezonowe, jest bogaty w składniki odżywcze. To również doskonałe źródło zestawu witamin: C, A, z grupy B, a także żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu, potasu oraz β–karotenu.
Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy. Młode ziemniaczki i koperek w składzie
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa szczawiowa, przepis na wiosenne danie. Lista składników:
- 2 litry wody;
- surowe żeberka wieprzowe: 500 g;
- korpus kurczaka;
- warzywa z włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora i selera);
- cebula;
- 2 listki laurowe;
- 2 ziela angielskie;
- świeżo zebrany szczaw: 300 g;
- 250 g śmietany 18 proc.;
- zawartość łyżeczki mąki zwykłej.
Jak ugotować zupę szczawiową? Poszczególne etapy przygotowania
- Pokrój surowe żeberka. Umyj dokładnie korpus kurczaka. Umieść mięso w dużym garnku, dodaj ok. półtorej łyżeczki soli, zagotuj. Usuń pianę z powierzchni wywaru, zmniejsz ogień, kontynuuj gotowanie przez ok. godzinę.
- Dodaj obrane warzywa z włoszczyzny, cebulę, a także listki laurowe i ziele angielskie. Trzymaj na palniku przez kolejne pół godziny dotąd, aż warzywa staną się miękkie. Wyjmij z garnka ugotowaną cebulę.
- Wyciągnij marchewkę i pietruszkę, utrzyj na tarce o dużych oczkach, włóż ponownie do garnka.
- Świeży szczaw opłucz i drobno posiekaj, dodaj do zupy.
- Po upływie kilku minut dodaj mąkę wymieszaną z dwiema łyżkami wody, a następnie ze śmietaną. Rób to stopniowo. Śmietana musi być wcześniej zaprawiona kilkoma łyżkami zupy. Zmniejsz moc palnika. Gotowanie zupy musi być kontynuowane na małym ogniu.
Z czym podawać zupę szczawiową? Klasyczne dodatki to jajko na twardo i ugotowane ziemniaki. Świetnie smakuje również ze szczypiorkiem i serem białym.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.