Racuchy z jabłkami wyjdą wyjątkowo puszyste. Wykorzystaj patent z zamianą składników

Puszyste racuchy bez drożdży? To da się zrobić. W internecie bez problemu znajdziecie patent na to, czym zastąpić ten składnik. Wystarczy odpowiednio ubić białka. Puszysta piana sprawi, że racuchy z jabłkami wyjdą pulchniutkie i pyszne.

Więcej przepisów na słodkie przekąski znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zdarza się, że mamy ochotę na racuchy, ale nie wszystkie potrzebne składniki są w domu. Zwykle to drożdże są tym, co nie zawsze znajduje się w kuchni. Racuchy z jabłkami można jednak bez problemu zrobić bez drożdży, a nawet bez innych dodatków spulchniających - proszku do pieczenia i sody. Z pomocą przyjdą białka jaj. Poniżej znajdziecie instrukcję, jak je przygotować.

Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Racuchy z jabłkami bez drożdży - przepis na puszyste placuszki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 mniejsze jabłka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru + trochę do posypania
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Szarlotka sypana. Zdj. ilustracyjneSzarlotka - przepis błyskawiczny. Zrobisz ją bez zagniatania i bez ucierania

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki. Dosypujemy cukier puder oraz sól i dolewamy mleko. Mieszamy do osiągnięcia gładkiej, gęstej masy. Następnie dodajemy starte jabłka.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy je do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką porcje ciasta i smażymy z obu stron, aż się racuchy z jabłkami się zarumienią. Podajemy posypane cukrem pudrem, świetnie będą smakować również z cynamonem albo z kremem czekoladowym.

Inspiracja: smakosze.pl

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: