Więcej przepisów na słodkie przekąski znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zdarza się, że mamy ochotę na racuchy, ale nie wszystkie potrzebne składniki są w domu. Zwykle to drożdże są tym, co nie zawsze znajduje się w kuchni. Racuchy z jabłkami można jednak bez problemu zrobić bez drożdży, a nawet bez innych dodatków spulchniających - proszku do pieczenia i sody. Z pomocą przyjdą białka jaj. Poniżej znajdziecie instrukcję, jak je przygotować.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do mąki. Dosypujemy cukier puder oraz sól i dolewamy mleko. Mieszamy do osiągnięcia gładkiej, gęstej masy. Następnie dodajemy starte jabłka.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy je do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką porcje ciasta i smażymy z obu stron, aż się racuchy z jabłkami się zarumienią. Podajemy posypane cukrem pudrem, świetnie będą smakować również z cynamonem albo z kremem czekoladowym.
Inspiracja: smakosze.pl
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.