Gołąbki - przepis na ukochany obiad Polaków. Zrezygnuj z ryżu i ciesz się nowym smakiem

Przepis na gołąbki znamy i lubimy. W prawdzie to danie nie należy do najszybszych w wykonaniu, to sam proces twórczy nie jest skomplikowany - w sparzone liście kapusty zawija się ryż i mięso. A co gdyby zrezygnować z ryżu i zrobić gołąbki w zupełnie nowej wersji? Dziś mamy dla ciebie najlepszy przepis na gołąbki z kaszą pęczak.

Więcej przepisów na ukochane dania Polaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Dziś mamy dla ciebie przepis na ekstra obiad - gołąbki z młodej kapusty, z kaszą pęczak zamiast ryżu. Jeśli jesteś fanem tradycyjnych smaków, ale jednocześnie nie boisz się małych eksperymentów, to coś specjalnie dla ciebie. Jedyne co musisz wiedzieć, to parzenie młodej kapusty. Młodym liściom wystarczy zaledwie kilkuminutowa kąpiel we wrzątku, inaczej będą się rwać podczas zawijania, a tobie niepotrzebnie zepsują humor i zabiorą chęć do działania. Zapraszamy do przepisu na odmienione gołąbki.

Przepis na gołąbki z kaszą pęczak

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty (albo dwie mniejsze, chodzi o to, żeby było sporo większych liści)
  • 1 kg mielonego mięsa, najlepiej zmielonej łopatki wieprzowej lub karkówki. Jeśli jednak chcesz, by twoje gołąbki były lżejsze, użyj mielonego kurczaka lub indyka, tutaj masz pełną dowolność
  • ok. 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kilka skrawków słoniny do wyłożenia garnka
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta tymianku, opcjonalnie łyżeczka słodkiej papryki
  • olej do smażenia

Gołąbki z kaszą pęczak - sposób wykonania

  1. Na samym początku sparz liście kapusty. Ostrym nożem wytnij środek i całą główkę włóż do szerokiego garnka z wrzątkiem. Sparzaj przez 5 minut, następnie odwróć kapustę i parz jeszcze 2-3 minuty. Następnie ostrożnie wyjmij warzywo z wody i delikatnie oddziel liście. Takie, które się porwały lub są nieforemne, odłóż na bok, ale ich nie wyrzucaj.
  2. Kaszę pęczak ugotuj w osolonym wrzątku tak, nie nie była rozgotowana. Odłóż na chwilę do ostygnięcia. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na odrobinie oleju. Powinna być lekko rumiana, ale nie brązowa.
  3. Przygotuj większą miskę i włóż do niej mięso. Dodaj zeszkloną cebulę oraz kaszę. Dopraw do smaku przyprawami oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość wymieszaj tak, jak na kotlety mielone.
  4. Ostudzone i osuszone liście kapusty rozłóż na dłoni i nakładaj na środek porcję farszu. Następnie szczelnie zawijaj - najpierw boki do środka, następnie ściśle od dołu do góry, tak jak zwijasz krokiety.
  5. Przygotuj większy garnek i na dno połóż skrawki słoniny oraz kilka liści, które nie nadawały się do zawinięcia. Następnie układaj gołąbki jeden obok drugiego, złączeniem liści do dołu. Układaj je piętrowo, a na każdy poziom dodaj kilka listków laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. Dodaj także po odrobinie soli i pieprzu.
  6. Gołąbki zalej wodą lub delikatnym bulionem i wstaw na mały ogień. Wierzch przykryj pozostałymi liści, które odpadły podczas segregacji. Gotuj całość przez ok. godzinę, od czasu do czasu delikatnie potrząsając garnkiem. Kiedy kapusta będzie miękka, gołąbki są gotowe.

Tak przygotowane gołąbki są równie pyszne, co tradycyjne. Najlepiej smakują podpieczone w piekarniku lub na patelni, ale świetne są także z sosem pomidorowym czy pieczarkowym. 

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: