Więcej przepisów na naleśniki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Naleśniki można jeść na słodko i na słono. To od was zależy, którą wersję wolicie i jak je przygotujecie. Okazuje się, że nawet zwykłe naleśniki z kremem czekoladowym można wynieść na zupełnie nowy poziom. Udowadnia to Nigella Lawson, która na Instagramie podzieliła się przepisem na naleśniki z czekoladą, orzechami laskowymi oraz likierem orzechowym wymieszanym ze śmietanką kremówką. "Nieograniczona radość" - pisze dziennikarka na początku swojego przepisu. Oj, wierzymy jej! Poniżej zobaczycie, jak przygotować naleśniki Nigelli Lawson.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Nigelli Lawson.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Połowę każdego naleśnika posmaruj czekoladą. Następnie złóż go na pół i jeszcze raz posmaruj, a potem ponownie złóż. Ułóż naleśniki na blaszce.
Masło i 80 ml likieru orzechowego rozpuść w małym rondelku. Uważaj, aby nie przypalić. Polej tą mieszanką leżące na blaszce naleśniki, a następnie posyp je posiekanymi orzechami. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
W tym czasie ubij śmietankę z dwiema łyżkami likieru. Powinna być puszysta i gładka. Umieść ją w miseczce i posyp orzechami. Podawaj do upieczonych naleśników.
****
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.