Ogórki małosolne na sucho - błyskawiczny przepis na letnią przekąskę. Tak chrupiących nie jedliście

To jeden z najlepszych letnich przysmaków. Chrupiący, delikatny ogórek. Czekam na nie cały rok. Są kwintesencją późnej wiosny i lata. Mamy przepis, który musisz wypróbować. Ogórki na sucho.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Od zawsze cały proces przygotowywania ogórków małosolnych sprawiał, że odechciewało mi się je robić. Odkąd znam ten przepis, wiele się zmieniło. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Nie potrzebujesz słoika, wystarczy torebka strunowa lub worek plastikowy. Gwarantuję ci, że od dziś będziesz robić ogórki małosolne tylko w ten sposób. Do dzieła!

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Składniki:

  • Ogórki gruntowe (1 kg)
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Koper (2 pęczki)
  • Korzeń chrzanu
  • Sól (łyżka kamiennej niejodowanej)
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Gorczyca (łyżka)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku umyj dokładnie ogórki. Odetnij końcówki.
  2. Czosnek oraz chrzan pokrój na mniejsze części.
  3. Do woreczka strunowego wrzuć ogórki, dodaj czosnek, chrzan oraz gorczycę. Wszystkie składniki postaraj się rozłożyć równomiernie. Na sam koniec całość posyp solą. Przed zamknięciem worka wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowane ogórki włóż do lodówki na cztery godziny. Po tym czasie wyciągnij je z lodówki i przez kolejne 20 godzin trzymaj w temperaturze pokojowej.
  5. Pamiętaj, aby po otwarciu worka ogórki przechowywać w lodówce.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.