Wareniki: przepis na pierogi z Ukrainy. Wegetariański farsz i wytrawny smak

Przepis na wareniki, czyli pierogi ukraińskie, jest bardzo podobny do pochodzącego z kuchni polskiej. Ciasto na pierogi ukraińskie również przygotowuje się z mąki, zimnej wody, jaj i soli. Tym, co je wyróżnia, jest bezmięsny farsz. Wareniki można serwować jako danie główne, dodatek do dania głównego, lub zakąskę.

Przepis na wareniki to bardzo dobra opcja nie tylko dla wegetarian i wegan. Można przygotować je w wersji wytrawnej, jak i słodkiej, np. z makiem i bakaliami, lub z nadzieniem z owoców sezonowych: truskawek, wiśni, malin, jabłek. Klasyczne postacie farszu można zresztą ze sobą łączyć, np. ser i ziemniaki, lub kapustę i grzyby.

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Jaki jest przepis na wareniki? Lista składników

  • 3 szklanki mąki - poj. szkl. 250 ml;
  • zawartość pół szklanki ciepłej wody;
  • zawartość płaskiej łyżeczki soli;
  • jogurt naturalny: 80 g;
  • zawartość pół łyżeczki sody;
  • ziemniaki: 750 g;
  • pieczarki: ok. 15 sztuk;
  • cebula;
  • mała główka czosnku
  • sól;
  • pieprz;
  • tłuszcz: olej rzepakowy lub masło do smażenia.

Wareniki - ukraińskie pierogiPierogi ukraińskie - w czym tkwi sekret udanego ciasta? Podpowiadamy

Wareniki: przepis na ukraiński odpowiednik polskich pierogów

  1. Ugotowane ziemniaki rozdrobnij lub przeciśnij przez praskę.
  2. Pokrój pieczarki w drobną kostkę (możesz zetrzeć je na tartce o dużych oczkach). Tak samo postąp z cebulą oraz czosnkiem. Całość podsmaż na oleju lub maśle, a następnie wymieszaj z ziemniakami. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Mąkę i sól przesyp do miski. Jogurt połącz z solą, dodaj do mąki. Dolej wodę i wyrabiaj ciasto dotąd, aż uzyska gładką, jednolitą konsystencję.
  4. Rozwałkuj ciasto, powycinaj kółeczka i ponadziewaj je farszem.
  5. Wrzuć gotowe wareniki do wrzątku i gotuj aż do momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.

Wareniki - ukraińskie pierogiLubisz polskie pierogi? Mamy przepis na ich ukraińską wersję

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: