Przepis na wareniki to bardzo dobra opcja nie tylko dla wegetarian i wegan. Można przygotować je w wersji wytrawnej, jak i słodkiej, np. z makiem i bakaliami, lub z nadzieniem z owoców sezonowych: truskawek, wiśni, malin, jabłek. Klasyczne postacie farszu można zresztą ze sobą łączyć, np. ser i ziemniaki, lub kapustę i grzyby.
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Jaki jest przepis na wareniki? Lista składników
- 3 szklanki mąki - poj. szkl. 250 ml;
- zawartość pół szklanki ciepłej wody;
- zawartość płaskiej łyżeczki soli;
- jogurt naturalny: 80 g;
- zawartość pół łyżeczki sody;
- ziemniaki: 750 g;
- pieczarki: ok. 15 sztuk;
- cebula;
- mała główka czosnku
- sól;
- pieprz;
- tłuszcz: olej rzepakowy lub masło do smażenia.
Wareniki: przepis na ukraiński odpowiednik polskich pierogów
- Ugotowane ziemniaki rozdrobnij lub przeciśnij przez praskę.
- Pokrój pieczarki w drobną kostkę (możesz zetrzeć je na tartce o dużych oczkach). Tak samo postąp z cebulą oraz czosnkiem. Całość podsmaż na oleju lub maśle, a następnie wymieszaj z ziemniakami. Dopraw solą i pieprzem.
- Mąkę i sól przesyp do miski. Jogurt połącz z solą, dodaj do mąki. Dolej wodę i wyrabiaj ciasto dotąd, aż uzyska gładką, jednolitą konsystencję.
- Rozwałkuj ciasto, powycinaj kółeczka i ponadziewaj je farszem.
- Wrzuć gotowe wareniki do wrzątku i gotuj aż do momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.