Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Shakshuka - to danie jest tak dobre, że położysz się wcześniej spać, żeby tylko być bliżej śniadania
Oryginalne wykonanie tej potrawy możecie zobaczyć w 363. odcinku programu "Ewa Gotuje". Sam przepis na szakszukę po góralsku znajduje się też na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz.
Góralska szakszuka z przepisu Ewy Wachowicz wymaga pięciu składników. Sprawdź, czego potrzebujesz
Do przygotowania jednej porcji góralskiej szakszuki potrzebujesz:
- jajek - 2 sztuki,
- pomidorów - tyle samo, co jajek,
- papryki (najlepiej żółtej) - połowy,
- czosnku - ząbka,
- wiejskiej kiełbasy - niewielkiego kawałka,
- masła (do smażenia) - łyżki,
- przypraw - soli i pieprzu do smaku.
Dodatkowo możesz zaopatrzyć się w oscypek i szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie szakszuki z przepisu Ewy Wachowicz jest proste. Zajmie nie więcej niż kwadrans
Instrukcja przyrządzenia szakszuki po góralsku:
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki;
- Paprykę pokrój w niewielką kostkę, a kiełbasę w plasterki. Czosnek posiekaj;
- Rozgrzej patelnię z odrobiną masła i zeszklij czosnek wraz z kiełbasą i papryką;
- Dodaj pomidory i przypraw całość solą i pieprzem do smaku. Smaż kilka minut;
- Na koniec wbij jajka, a szakszukę wstaw do piekarnika na chwilę, żeby ścięło się białko;
Gotową szakszukę podawaj bezpośrednio z patelni, posypaną posiekanym szczypiorkiem i startym oscypkiem.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.