Góralska szakszuka - przepis Ewy Wachowicz na szybkie i sycące śniadanie. Potrzebujesz pięć składników

Szakszuka z przepisu Ewy Wachowicz jest prosta w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna i sycąca. Jest to solidny posiłek na ciepło z zaledwie pięciu składników.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Shakshuka - to danie jest tak dobre, że położysz się wcześniej spać, żeby tylko być bliżej śniadania

Oryginalne wykonanie tej potrawy możecie zobaczyć w 363. odcinku programu "Ewa Gotuje". Sam przepis na szakszukę po góralsku znajduje się też na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz.

Góralska szakszuka z przepisu Ewy Wachowicz wymaga pięciu składników. Sprawdź, czego potrzebujesz

Do przygotowania jednej porcji góralskiej szakszuki potrzebujesz:

  • jajek - 2 sztuki,
  • pomidorów - tyle samo, co jajek,
  • papryki (najlepiej żółtej) - połowy,
  • czosnku - ząbka,
  • wiejskiej kiełbasy - niewielkiego kawałka,
  • masła (do smażenia) - łyżki,
  • przypraw - soli i pieprzu do smaku.

Dodatkowo możesz zaopatrzyć się w oscypek i szczypiorek do dekoracji.

Przygotowanie szakszuki z przepisu Ewy Wachowicz jest proste.  Zajmie nie więcej niż kwadrans

Instrukcja przyrządzenia szakszuki po góralsku:

  1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki;
  2. Paprykę pokrój w niewielką kostkę, a kiełbasę w plasterki. Czosnek posiekaj;
  3. Rozgrzej patelnię z odrobiną masła i zeszklij czosnek wraz z kiełbasą i papryką;
  4. Dodaj pomidory i przypraw całość solą i pieprzem do smaku. Smaż kilka minut;
  5. Na koniec wbij jajka, a szakszukę wstaw do piekarnika na chwilę, żeby ścięło się białko;

Gotową szakszukę podawaj bezpośrednio z patelni, posypaną posiekanym szczypiorkiem i startym oscypkiem.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.