Więcej przepisów z babcinego zeszytu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto na pierogi ma przykrą tendencję to nadmiernego twardnienia, co skutecznie psuje nam zabawę podczas kuchennych poczynań. Na szczęście z pomocą przychodzi sprawdzony przepis babci na najlepsze ciasto na pierogi. Wychodzi jędrne, elastyczne i gładkie. Świetnie współpracuje z kucharzem, nie ucieka spod wałka i pozwala zrobić najpiękniejszą falbankę. Zapomnij o jajku! W przepisie babci na pierogi nie ma o nim ani słowa.
Ciasto na pierogi - przepis babci
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 250 ml ostudzonego wrzątku
- płaska łyżeczka drobnej soli
- 50 ml oleju roślinnego
Ciasto na pierogi babci - sposób wykonania:
- Przygotuj szeroką miskę i dokładnie przesiej do niej mąkę. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie cienką strużką wlewaj gorącą wodę i zacznij miejszać - na początku rób to łyżką, by się nie poparzyć.
- Kiedy wlejesz już całą wodę, dodaj olej i zacznij zagniatać. Musisz robić to energicznie, do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, to może zająć nawet do 15 minut.
- Wyrobione ciasto uformuj w kulę i przykryj folią. Odłóż na 20-30 minut, by odpoczęło.
- Kiedy ciasto na pierogi już odpocznie, przełóż je na stolnicę podsypaną mąką i podziel kulkę ciasta na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Następnie wycinaj z niego krążki, na które później nałóż porcję farszu. Następnie szczelnie zlepiaj pierogi, łącząc ze sobą końce, które nie miały styczności z mąką (wówczas nie rozkleją się przy gotowaniu).
- Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia. Podawaj z ulubioną okrasą, lub ze śmietaną, gdy robisz na przykład pierogi z jagodami.
Takie ciasto na pierogi to prosta droga do sukcesu. Jeśli dotychczas było ci nie po drodze z pierogami, mam nadzieję, że od dziś to się zmieni. Smacznego i miłego lepienia!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.