Ciasto na pierogi - przepis babci. Potrzebujesz czterech składników i minimum cierpliwości

Najlepsze są tradycyjne receptury, które niezmiennie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Tak jest z ciastem na pierogi z przepisu babci - wystarczą 4 najprostsze składniki i odrobina cierpliwości, by je porządnie zagnieść. Uwierzcie mi, babciny przepis na ciasto na pierogi nie ma sobie równych.

Więcej przepisów z babcinego zeszytu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto na pierogi ma przykrą tendencję to nadmiernego twardnienia, co skutecznie psuje nam zabawę podczas kuchennych poczynań. Na szczęście z pomocą przychodzi sprawdzony przepis babci na najlepsze ciasto na pierogi. Wychodzi jędrne, elastyczne i gładkie. Świetnie współpracuje z kucharzem, nie ucieka spod wałka i pozwala zrobić najpiękniejszą falbankę. Zapomnij o jajku! W przepisie babci na pierogi nie ma o nim ani słowa.

Gołąbki Gołąbki - przepis na ukochany obiad Polaków. Zrezygnuj z ryżu

Ciasto na pierogi - przepis babci

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 250 ml ostudzonego wrzątku
  • płaska łyżeczka drobnej soli
  • 50 ml oleju roślinnego

Ciasto na pierogi babci - sposób wykonania:

  1. Przygotuj szeroką miskę i dokładnie przesiej do niej mąkę. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie cienką strużką wlewaj gorącą wodę i zacznij miejszać - na początku rób to łyżką, by się nie poparzyć.
  2. Kiedy wlejesz już całą wodę, dodaj olej i zacznij zagniatać. Musisz robić to energicznie, do momentu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne, to może zająć nawet do 15 minut.
  3. Wyrobione ciasto uformuj w kulę i przykryj folią. Odłóż na 20-30 minut, by odpoczęło.
  4. Kiedy ciasto na pierogi już odpocznie, przełóż je na stolnicę podsypaną mąką i podziel kulkę ciasta na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Następnie wycinaj z niego krążki, na które później nałóż porcję farszu. Następnie szczelnie zlepiaj pierogi, łącząc ze sobą końce, które nie miały styczności z mąką (wówczas nie rozkleją się przy gotowaniu).
  5. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 minuty od czasu wypłynięcia. Podawaj z ulubioną okrasą, lub ze śmietaną, gdy robisz na przykład pierogi z jagodami.

Makaron ze szparagami Szparagi - przepis dla wielbicieli makaronów. Prosty przepis na szybki obiad

Takie ciasto na pierogi to prosta droga do sukcesu. Jeśli dotychczas było ci nie po drodze z pierogami, mam nadzieję, że od dziś to się zmieni. Smacznego i miłego lepienia!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: