-
Haps
-
Jak przygotować
- Ogórki w zalewie gyrosowej. Aromatyczny przetwór, nie tylko na jesień i zimę. Smak podkreślają dodatki
Ogórki w zalewie gyrosowej. Aromatyczny przetwór, nie tylko na jesień i zimę. Smak podkreślają dodatki
Ogórki w zalewie gyros z papryką, marchewką i cebulką stanowią niebanalny pomysł na przetwory. Dzięki dodatkowi przyprawy gyros zyskują oryginalny, nieco orientalny smak. Ich zapach jest równie niepowtarzalny. Choć ogórki konserwowe przygotowuje się głównie z myślą o sezonie jesienno-zimowym, smakują tak samo dobrze przez cały rok.
Ogórki w zalewie gyros to prosty przepis dla każdego, kto szuka pomysłu na przetwory warzywne z kilku łatwo dostępnych składników. Można je wykorzystać jako dodatek do kanapek, do potraw z grilla, czy też pieczonych mięs.
Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Ogórki w zalewie gyros: składniki na 8 słoików (o pojemności 550 ml każdy)
- 2,5 małych ogórków;
- papryka żółta;
- 2 papryki czerwone;
- marchewka;
- 4 ząbki czosnku;
- 3 cebule czerwone;
- 40 g przyprawy gyros;
- 2 szklanki octu 10 proc.;
- 2 szklanki cukru;
- zawartość 2 łyżek soli;
- zawartość 5-6 łyżek oleju rzepakowego.
Jak przygotować sałatkę do słoików?
- Umyte ogórki zalej wodą, odstaw na dwie godziny, a po upływie tego czasu poodkrawaj końcówki. Resztę ogórków pokrój w słupki albo plasterki. Następnie włóż do miski, zasyp solą. Wymieszaj dokładnie całość.
- Paprykę czerwoną, żółtą, marchewkę oraz wszystkie cebule pokrój, włóż do miski i wymieszaj z ogórkami. Przeciśnięty przez praskę czosnek przełóż do oddzielnego pojemnika, dodaj cukier i przyprawę gyros. Po wlaniu oleju i octu wymieszaj całość do momentu, w którym kryształki się rozpuszczą.
- Przygotowane warzywa połącz z zalewą i wymieszaj. Po przykryciu folią aluminiową odstaw je w suche i chłodne miejsce na 8-10 godzin. Od czasu do czasu przemieszaj wszystkie składniki.
- Po upływie wymaganego czasu, w którym warzywa powinny puścić soki, przełóż je do wyparzonych słoików. Zakręcone słoiki wstaw do piekarnika, ustaw temperaturę na 130 stopni C. Muszą być pasteryzowane przez 35 minut od momentu zagrzania urządzenia. Po tym czasie włóż przetwory do spiżarni lub innego miejsca, które jest chłodne i suche.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.