Zupa cebulowa - przepis na opływające serem danie. Efekt? Jak z najlepszej restauracji w mieście

To jedno z tych dań, które smakują obłędnie, a sam proces przygotowania jest banalny. Wystarczy dosłownie kilka składników, aby ją wyczarować. Ciągnący ser, chrupiąca bagietka i smażona cebulka. Brzmi jak kuchenne spełnienie marzeń? Też tak sądzę.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dania, które mają w sobie ser, automatycznie skradają moje serce. Dodatkowo jeśli w grę wchodzi ciągnący i zapiekany, to od razu wskakują na listę tych najlepszych. Ten przepis to istna poezja - zupa cebulowa zapiekana serem. Jeśli nigdy wcześniej jej nie robiłeś, to dziś nastał ten dzień. Leć do kuchni sprawdzić czy masz wszystkie produkty i udanego gotowania.

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa

Składniki:

  • Bagietka
  • Cebula (1 kg)
  • Czosnek (4 ząbki)
  • Ser żółty twardy (200g)
  • Bulion
  • Masło (3 łyżki)
  • Oliwa
  • Pieprz, cukier, sól, tymianek
  • Białe wytrawne wino (szklanka)

Przygotowanie:

  1. Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Następnie na patelnię wrzuć masło, oliwę oraz cebulę. Dopraw łyżką cukru. Smaż na wolnym ogniu przez 30 minut (do brązowego koloru).
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodaj wino, zgniecione ząbki czosnku oraz tymianek. Poczekaj, aż wino wyparuje. Zalej całość bulionem oraz dodaj pozostałe przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 20-30 minut.
  3. Następnie zupę przelej do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 5 minut (do rozpuszczenia sera).
  5. Podawaj z upieczonymi kromkami bagietki.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.