Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dania, które mają w sobie ser, automatycznie skradają moje serce. Dodatkowo jeśli w grę wchodzi ciągnący i zapiekany, to od razu wskakują na listę tych najlepszych. Ten przepis to istna poezja - zupa cebulowa zapiekana serem. Jeśli nigdy wcześniej jej nie robiłeś, to dziś nastał ten dzień. Leć do kuchni sprawdzić czy masz wszystkie produkty i udanego gotowania.
Zobacz wideo
Zupa krem cebulowa
Składniki:
- Bagietka
- Cebula (1 kg)
- Czosnek (4 ząbki)
- Ser żółty twardy (200g)
- Bulion
- Masło (3 łyżki)
- Oliwa
- Pieprz, cukier, sól, tymianek
- Białe wytrawne wino (szklanka)
Przygotowanie:
- Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Następnie na patelnię wrzuć masło, oliwę oraz cebulę. Dopraw łyżką cukru. Smaż na wolnym ogniu przez 30 minut (do brązowego koloru).
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj wino, zgniecione ząbki czosnku oraz tymianek. Poczekaj, aż wino wyparuje. Zalej całość bulionem oraz dodaj pozostałe przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 20-30 minut.
- Następnie zupę przelej do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 5 minut (do rozpuszczenia sera).
- Podawaj z upieczonymi kromkami bagietki.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.