Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to kulinarny majstersztyk. Taki obiad to hit lata

Zupa pomidorowa jest jedną z tych, którą lubią chyba wszyscy, a przynajmniej zdecydowana większość. Jedni wolą z makaronem, inni z ryżem, ale jakbyście jej nie jedli, to nie ma wątpliwości, że najlepsza jest zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Taki obiad jest hitem lata. Podpowiadamy, jak ją przygotować.

Więcej przepisów na zupy znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa pomidorowa poza sezonem jest zwykle przyrządzana z przecierów czy koncentratów. Kiedy jednak pojawiają się świeże i smaczne pomidory krajowe, najlepiej zrobić ją właśnie z nich. Taka zupa to prawdziwy hit lata. Z pewnością od razu zwrócicie uwagę, że smakuje zupełnie inaczej niż ta robiona na przykład zimą. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić.

Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - przepis na doskonały obiad

Składniki:

  • kilogram pomidorów
  • kilka ząbków czosnku
  • litr bulionu
  • cebula
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • inne ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Umyte pomidory układamy w brytfance razem z nieobranymi ząbkami czosnku. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy pomidory ostygną, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy.

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na oliwie tak, żeby się zeszkliła. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Dorzucamy pomidory i obrany czosnek. Dodajemy wybrane przeprawy oraz sól i pieprz. Ponownie zagotowujemy. 

Jeżeli chcecie, możecie zabielić ją śmietaną. Zupę podajecie tak, jak lubicie najbardziej - z ryżem lub z makaronem. Można udekorować ją np. świeżą bazylią lub innymi ziołami.

****

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: