Więcej przepisów na zupy znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa pomidorowa poza sezonem jest zwykle przyrządzana z przecierów czy koncentratów. Kiedy jednak pojawiają się świeże i smaczne pomidory krajowe, najlepiej zrobić ją właśnie z nich. Taka zupa to prawdziwy hit lata. Z pewnością od razu zwrócicie uwagę, że smakuje zupełnie inaczej niż ta robiona na przykład zimą. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyte pomidory układamy w brytfance razem z nieobranymi ząbkami czosnku. Skrapiamy oliwą i pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy pomidory ostygną, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na oliwie tak, żeby się zeszkliła. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Dorzucamy pomidory i obrany czosnek. Dodajemy wybrane przeprawy oraz sól i pieprz. Ponownie zagotowujemy.
Jeżeli chcecie, możecie zabielić ją śmietaną. Zupę podajecie tak, jak lubicie najbardziej - z ryżem lub z makaronem. Można udekorować ją np. świeżą bazylią lub innymi ziołami.
****
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.