Proste pierogi ruskie. Przepis babci sprawi, że powróci smak dzieciństwa

Pierogi ruskie to danie znane nam od wielu lat, które często gości na naszych stołach. Zazwyczaj jemy je z duszoną cebulką lub kwaśną śmietaną. Jak zrobić doskonałe pierogi ruskie? Oto prosty przepis.

Więcej ciekawych tematów na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem:

Pierogi ruskie to danie uwielbiane przez Polaków. Niewątpliwie jest to jeden z najlepszych pomysłów na bezmięsny obiad. Oto prosty przepis, z którym poradzą sobie nawet osoby bez zaawansowanych umiejętności kulinarnych. 

Proste pierogi ruskie - przepis babci

Składniki, których potrzebujesz na farsz, to:

  • 400 g twarogu;
  • 1 spora cebula;
  • 400 g ziemniaków;
  • sól i pieprz;
  • odrobina oleju.

Natomiast składniki potrzebne na ciasto to:

  • 1 szklanka (ok. 250 ml) ciepłej wody;
  • 400 g mąki pszennej;
  • łyżka oleju;
  • odrobina soli.

Pyszne pierogi ruskie - przepis krok po kroku

Zacznij od ciasta. Przesyp mąkę przez sitko na stolnicę i dodaj sól. Z mąki usyp górkę, a następnie zrób w niej dołek, wlej olej oraz ciepłą wodę. Zacznij powoli zagniatać ciasto. Rób to do momentu, aż będzie elastyczne. Gdy już przestanie przyklejać się do dłoni, przełóż je do miski, nakryj ściereczką i ostwa w ciepłe miejsce na mniej więcej pół godziny. 

Po odstawieniu ciasta zacznij przygotowywać farsz. Ziemniak obierz, ugotuj, a po ugotowaniu olej wodę. Następnie utłucz je tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę posiekaj i usmaż na patelni. Odlej nadmiar tłuszczu. Dodaj ją do rozdrobnionych ziemniaków. Do cebuli i ziemniaków dodaje pokruszony twaróg, dopraw pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

  • Wyrobione ciasto podziel na kilka części i rozwałkuj.
  • By ciasto nie przyklejało się do stolnicy, podsypuj je odrobiną mąki.
  • Przy pomocy szklanki lub innej okrągłej foremki wytnij krążki z ciasta. Na każdy z nich nałóż porcję farszu (około dwóch łyżeczek lub jednej łyżki, w zależności od średnicy krążków).
  • Złóż na pół i za pomocą widelca lub palców sklej brzegi. 

W dużym garnku zagotuj wodę (wcześniej dodaj do niej sól). Pierogi wrzucaj do gotującej wody po kilka sztuk. Po mniej więcej dwóch minutach od wypłynięcia na wierzch możesz je wyjąć. Tego typu pierogi podawaj z cebulką podsmażoną na oleju i ze skwarkami ze słoniny lub boczku. Innym popularnym sposobem podania jest polanie ich kwaśną śmietaną. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.