Więcej ciekawych tematów na stronie głównej Gazeta.pl
Pierogi ruskie to danie uwielbiane przez Polaków. Niewątpliwie jest to jeden z najlepszych pomysłów na bezmięsny obiad. Oto prosty przepis, z którym poradzą sobie nawet osoby bez zaawansowanych umiejętności kulinarnych.
Składniki, których potrzebujesz na farsz, to:
Natomiast składniki potrzebne na ciasto to:
Zacznij od ciasta. Przesyp mąkę przez sitko na stolnicę i dodaj sól. Z mąki usyp górkę, a następnie zrób w niej dołek, wlej olej oraz ciepłą wodę. Zacznij powoli zagniatać ciasto. Rób to do momentu, aż będzie elastyczne. Gdy już przestanie przyklejać się do dłoni, przełóż je do miski, nakryj ściereczką i ostwa w ciepłe miejsce na mniej więcej pół godziny.
Po odstawieniu ciasta zacznij przygotowywać farsz. Ziemniak obierz, ugotuj, a po ugotowaniu olej wodę. Następnie utłucz je tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę posiekaj i usmaż na patelni. Odlej nadmiar tłuszczu. Dodaj ją do rozdrobnionych ziemniaków. Do cebuli i ziemniaków dodaje pokruszony twaróg, dopraw pieprzem i solą. Wszystko dokładnie wymieszaj.
W dużym garnku zagotuj wodę (wcześniej dodaj do niej sól). Pierogi wrzucaj do gotującej wody po kilka sztuk. Po mniej więcej dwóch minutach od wypłynięcia na wierzch możesz je wyjąć. Tego typu pierogi podawaj z cebulką podsmażoną na oleju i ze skwarkami ze słoniny lub boczku. Innym popularnym sposobem podania jest polanie ich kwaśną śmietaną.