Więcej przepisów z sezonowymi warzywami i owocami znajdziesz na naszej stronie głównej
Drożdżowy placek z rabarbarem, kruche ciasto z rabarbarem... te desery królują w sezonie. Ale czy z rabarbaru da się zrobić coś innego? No pewnie! Mamy dziś dla was trzy pomysły na wykorzystanie tego warzywa. Rabarbar - przepisy. Co pysznego z niego zrobić?
Składniki:
Na ciasto:
Na nadzienie:
Przygotowujemy ciasto na pierogi. Mąkę mieszamy z solą, a następnie małymi porcjami dolewamy wodę. Składniki łączymy palcami, aż powstanie miękkie, dające się łatwo wyrabiać ciasto. Wyrabiamy je przez kilka minut, by było gładkie i elastyczne. Potem zagniatamy je w kulę i odstawiamy, by odpoczęło.
Przygotujemy nadzienie. Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy go z bułką tartą i zasypujemy cukrem. Gdy puści sok, mieszamy wszystko.
Przygotowujemy pierogi. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy z nich nakładamy łyżkę nadzienia, a następnie zalepiamy brzegi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Pierogi podjemy ze śmietaną i cukrem, masłem lub podsmażoną bułką tartą.
Składniki:
Rabarbar cienko obieramy i kroimy w plasterki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny, aby warzywo puściło sok. Następnie przekładamy wszystko do garnka, dolewamy sok z cytryny i podgrzewamy. Rabarbar gotujemy przez około 45 minut, aż wszystkie łodygi się rozpadną, a sok odparuje. Mieszamy co kilkanaście minut.
Gorący dżem przekładamy do umytych, wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem, aby denka się zassały. Jeśli w którymś ze słoików się to nie wydarzy, najlepiej go dodatkowo zapasteryzować.
Składniki:
Ciasteczka kruszymy na piasek. Dodajemy do nich rozpuszczone masło, mieszamy. Spód tortownicy, w której będziemy robić sernik, wyklejamy masą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Żelatynę rozrabiamy w 10 łyżkach ciepłej wody i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w połowie ilości wody wskazanej na opakowaniu i również odstawiamy.
Rabarbar obieramy i 3/4 przygotowanej ilości kroimy drobno, wrzucamy do garnka. Pozostałą 1/4 kroimy na nieco większe kawałki i odkładamy. Do garnka z rabarbarem dodajemy cukier i gotujemy wszystko przez kilkanaście minut, aż warzywo się rozpadnie i zmięknie. Po ugotowaniu studzimy i przecieramy masę przez gęste sitko.
Serek z wiaderka miksujemy, aby go napowietrzyć. Następnie dodajemy wystudzoną masę rabarbarową oraz płynną żelatynę, ponownie miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły.
Tak przygotowaną masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Wygładzamy wierzch łyżką i układamy na nim odłożone wcześniej kawałki rabarbaru. Zalewamy galaretką truskawkową i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto się schłodziło.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.