Wszyscy wszędzie tylko ciasto z rabarbarem. Opcji jest więcej. Co jeszcze można z niego zrobić?

Mamy sezon na rabarbar, warto więc wykorzystać to warzywo do pysznych dań. Czy ciasto to jedyny sposób na jego przyrządzenie? Oto przepisy na trzy różne potrawy z rabarbaru, które najlepiej smakują wiosną.

Więcej przepisów z sezonowymi warzywami i owocami znajdziesz na naszej stronie głównej

Drożdżowy placek z rabarbarem, kruche ciasto z rabarbarem... te desery królują w sezonie. Ale czy z rabarbaru da się zrobić coś innego? No pewnie! Mamy dziś dla was trzy pomysły na wykorzystanie tego warzywa. Rabarbar - przepisy. Co pysznego z niego zrobić?

Rabarbar - przepisy: pierogi z rabarbarem

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • letnia woda,
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 300 g rabarbaru,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2,5 łyżki bułki tartej

Jak zrobić pierogi z rabarbarem?

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Mąkę mieszamy z solą, a następnie małymi porcjami dolewamy wodę. Składniki łączymy palcami, aż powstanie miękkie, dające się łatwo wyrabiać ciasto. Wyrabiamy je przez kilka minut, by było gładkie i elastyczne. Potem zagniatamy je w kulę i odstawiamy, by odpoczęło.

Przygotujemy nadzienie. Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy go z bułką tartą i zasypujemy cukrem. Gdy puści sok, mieszamy wszystko.

Przygotowujemy pierogi. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy z nich nakładamy łyżkę nadzienia, a następnie zalepiamy brzegi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Pierogi podjemy ze śmietaną i cukrem, masłem lub podsmażoną bułką tartą.

Rabarbar - przepisy: dżem z rabarbaru

Składniki:

  • 2,5 kg dojrzałego rabarbaru,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • 2,5 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić dżem z rabarbaru?

Rabarbar cienko obieramy i kroimy w plasterki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 godziny, aby warzywo puściło sok. Następnie przekładamy wszystko do garnka, dolewamy sok z cytryny i podgrzewamy. Rabarbar gotujemy przez około 45 minut, aż wszystkie łodygi się rozpadną, a sok odparuje. Mieszamy co kilkanaście minut.

Gorący dżem przekładamy do umytych, wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem, aby denka się zassały. Jeśli w którymś ze słoików się to nie wydarzy, najlepiej go dodatkowo zapasteryzować.

Sernik na zimno z rabarbarem - przepis

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 500 g rabarbaru,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 200 g kruchych ciastek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 5 łyżek żelatyny + 10 łyżek wody
Zobacz wideo Tarta z rabarbarem

Jak zrobić sernik na zimno z rabarbarem?

Ciasteczka kruszymy na piasek. Dodajemy do nich rozpuszczone masło, mieszamy. Spód tortownicy, w której będziemy robić sernik, wyklejamy masą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Żelatynę rozrabiamy w 10 łyżkach ciepłej wody i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w połowie ilości wody wskazanej na opakowaniu i również odstawiamy.

Rabarbar obieramy i 3/4 przygotowanej ilości kroimy drobno, wrzucamy do garnka. Pozostałą 1/4 kroimy na nieco większe kawałki i odkładamy. Do garnka z rabarbarem dodajemy cukier i gotujemy wszystko przez kilkanaście minut, aż warzywo się rozpadnie i zmięknie. Po ugotowaniu studzimy i przecieramy masę przez gęste sitko.

Serek z wiaderka miksujemy, aby go napowietrzyć. Następnie dodajemy wystudzoną masę rabarbarową oraz płynną żelatynę, ponownie miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły.

Tak przygotowaną masę wylewamy na spód ciasteczkowy. Wygładzamy wierzch łyżką i układamy na nim odłożone wcześniej kawałki rabarbaru. Zalewamy galaretką truskawkową i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby ciasto się schłodziło.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: