Przepis na leczo można wykonywać przez cały rok. Najlepiej smakuje ze świeżymi warzywami w czasie sezonu. Cukinia, główny składnik w proponowanej wersji tej węgierskiej potrawy, jest dostępna przez cały rok w sklepach, jednak najsmaczniejsza latem.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na leczo z cukinią w roli głównej: potrzebne składniki
- cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- zawartość łyżki smalcu lub oleju spożywczego;
- 300 g kiełbasy dobrej jakości (może być wiejska);
- 3 papryki (czerwona, żółta i zielona, opcjonalnie wszystkie czerwone);
- 3 cukinie;
- passata pomidorowa: ok. 700 g;
- lista przypraw: sól i zmielony pieprz, 2 łyżeczki papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka suszonego oregano.
Leczo - przepis. Jak je przygotować?
- Zaczynamy od podgrzania wybranego rodzaju tłuszczu w dużym szerokim garnku. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i zostawiamy do zeszklenia. Obraną i pokrojoną na plasterki kiełbasę dodajemy do zeszklonej cebuli. Kontynuujemy smażenie na palniku o średniej mocy, co chwilę mieszając, przez mniej więcej pięć minut. Ten etap kończymy na włączeniu ząbka czosnku. Może być przeciśnięty przez praskę lub drobno starty.
- Oczyszczamy papryki z gniazd nasiennych, dodajemy do poprzednich składników. Mieszamy, co jakichś czas, smażąc na nieco większym ogniu - również przez ok. pięć minut. Po przyprawieniu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Całość podsmażamy przez kolejne pięć minut.
- Łączymy wszystko z passatą pomidorową. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez ok. pięć minut.
Z czym podawać leczo z cukinią: z chlebem, kaszą lub ryżem, z makaronem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.