Leczo: przepis na tradycyjne węgierskie danie. Cukinia gra tu pierwsze skrzypce

Jednym z najpopularniejszych węgierskich dań w Polsce jest leczo. Przepis w wersji podstawowej składa się z pomidorów, papryki, cebuli i boczku, przy czym ten ostatni składnik bywa pomijany na rzecz kiełbasy. Polacy chętnie również włączają cukinię, znaną również jako kabaczek. Jest to smaczne, niskokaloryczne warzywo, które znakomicie komponuje się z pozostałymi składnikami.

Przepis na leczo można wykonywać przez cały rok. Najlepiej smakuje ze świeżymi warzywami w czasie sezonu. Cukinia, główny składnik w proponowanej wersji tej węgierskiej potrawy, jest dostępna przez cały rok w sklepach, jednak najsmaczniejsza latem.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na leczo z cukinią w roli głównej: potrzebne składniki

  • cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • zawartość łyżki smalcu lub oleju spożywczego;
  • 300 g kiełbasy dobrej jakości (może być wiejska);
  • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona, opcjonalnie wszystkie czerwone);
  • 3 cukinie;
  • passata pomidorowa: ok. 700 g;  
  • lista przypraw: sól i zmielony pieprz, 2 łyżeczki papryki w proszku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka suszonego oregano.

Leczo - przepis. Jak je przygotować?

  1. Zaczynamy od podgrzania wybranego rodzaju tłuszczu w dużym szerokim garnku. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i zostawiamy do zeszklenia. Obraną i pokrojoną na plasterki kiełbasę dodajemy do zeszklonej cebuli. Kontynuujemy smażenie na palniku o średniej mocy, co chwilę mieszając, przez mniej więcej pięć minut. Ten etap kończymy na włączeniu ząbka czosnku. Może być przeciśnięty przez praskę lub drobno starty.
  2. Oczyszczamy papryki z gniazd nasiennych, dodajemy do poprzednich składników. Mieszamy, co jakichś czas, smażąc na nieco większym ogniu - również przez ok. pięć minut. Po przyprawieniu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Całość podsmażamy przez kolejne pięć minut.
  3. Łączymy wszystko z passatą pomidorową. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez ok. pięć minut. 

Z czym podawać leczo z cukinią: z chlebem, kaszą lub ryżem, z makaronem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA