Więcej przepisów na orzeźwiające napoje znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Są dni, kiedy lemoniada smakuje jak prawdziwy napój bogów. Gdy z nieba sączy się 30-stopniowy żar, każdy marzy o tym, żeby ugasić pragnienie czymś chłodnym i orzeźwiającym. Wtedy z pomocą przychodzi ona - domowa lemoniada cytrynowa z dodatkiem pomarańczy i limonki. Choć muszę przyznać, że ja lemoniadę chętnie piję również w inne pory roku. Co prawda nie robię jej wtedy zbyt często w domu, ale w restauracjach zdarza mi się ją zamawiać. Niemniej jednak późna wiosna i lato to najlepszy czas w roku na to, by w waszych kuchniach zagościła lemoniada. Przepis jest prosty i na pewno sobie z nim poradzicie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Owoce sparzamy we wrzątku i osuszamy. Jedną cytrynę, jedną pomarańczę oraz pół limonki kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka. Wsypujemy cukier. Z pozostałych owoców, czyli trzech cytryn, jednej pomarańczy i drugiej połówki limonki wyciskamy sok. Uważamy, aby do dzbanka nie dostały się pestki. Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. Dorzucamy kostki lodu oraz miętę. Voila! Domowa lemoniada jest gotowa.
Zaproponowana przez nas lemoniada to klasyk, ale pamiętajcie, że można ją zrobić też z wielu innych owoców, a nawet z ogórka. Świetnie smakuje na przykład lemoniada arbuzowa, na którą przepis znajdziecie w poniższym tekście:
****
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.