Lemoniada - przepis na orzeźwiający napój na upały. Domowa najlepsza, ale pamiętaj o wymieszaniu owoców

Nic tak dobrze nie orzeźwia jak domowa lemoniada. Choć sama nazwa wskazuje, że napój powinno robić się z cytryn, wcale nie trzeba twardo trzymać się tej reguły. Lemoniady można robić z przeróżnych owoców, na przykład łącząc je ze sobą. My mamy dla was klasykę, ale przełamaną nutą pomarańczy.

Więcej przepisów na orzeźwiające napoje znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Są dni, kiedy lemoniada smakuje jak prawdziwy napój bogów. Gdy z nieba sączy się 30-stopniowy żar, każdy marzy o tym, żeby ugasić pragnienie czymś chłodnym i orzeźwiającym. Wtedy z pomocą przychodzi ona - domowa lemoniada cytrynowa z dodatkiem pomarańczy i limonki. Choć muszę przyznać, że ja lemoniadę chętnie piję również w inne pory roku. Co prawda nie robię jej wtedy zbyt często w domu, ale w restauracjach zdarza mi się ją zamawiać. Niemniej jednak późna wiosna i lato to najlepszy czas w roku na to, by w waszych kuchniach zagościła lemoniada. Przepis jest prosty i na pewno sobie z nim poradzicie.

Zobacz wideo Mrożona kawa na największe upały

Lemoniada - przepis na orzeźwiający napój na upały

Składniki:

  • 4 cytryny
  • 2 pomarańcze
  • limonka
  • litr wody niegazowanej
  • 5 łyżek cukru (choć to też od was zależy, jak słodką lemoniadę chcecie uzyskać)
  • kostki lodu
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Owoce sparzamy we wrzątku i osuszamy. Jedną cytrynę, jedną pomarańczę oraz pół limonki kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka. Wsypujemy cukier. Z pozostałych owoców, czyli trzech cytryn, jednej pomarańczy i drugiej połówki limonki wyciskamy sok. Uważamy, aby do dzbanka nie dostały się pestki. Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. Dorzucamy kostki lodu oraz miętę. Voila! Domowa lemoniada jest gotowa.

Zaproponowana przez nas lemoniada to klasyk, ale pamiętajcie, że można ją zrobić też z wielu innych owoców, a nawet z ogórka. Świetnie smakuje na przykład lemoniada arbuzowa, na którą przepis znajdziecie w poniższym tekście:

****

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: