Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Wydawałoby się, że obierki po ogórkach poza możliwością przerobienia na nawóz, nie mają innych zastosowań. Jednak tak nie jest. Skórki po tych warzywach mają wiele zastosowań, np. w kuchni czy jako kosmetyk. Zobaczcie sami, jak je spożytkować.
Z obiektów po ogórkach można zrobić ocet. Jest to bardzo proste - wypełnij słoik w trzech czwartych skórkami, zalej litrem zimnej wody z cukrem (w proporcji łyżka cukru na szklankę wody). Przykryj słoik ściereczką i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na trzy tygodnie. Codziennie mieszaj miksturę i dbaj, by skórki cały czas były całkowicie pod wodą. Do czego wykorzystać ocet?
Obierki po tych zielonych warzywach są dobrym środkiem odstraszającym mrówki. Ogórki zawierają w sobie substancję, która działa na mrówki jak trucizna. Rozłóż skórki w tych miejscach ogródka, gdzie występują mrówki, a wkrótce znikną. Możesz też w tym celu natrzeć obierkami ogórków natrzeć próg domu.
Skórki po tych warzywach mogą być też darmowym kosmetykiem. Ogórkowe obierki ułóż na twarzy środkiem do dołu i zostaw na kilka minut. Potem zdejmij. Sok ze skórek dobrze wpływa na cerę - odżywia i nawilża ją.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.