Więcej przepisów na szparagi znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szparagi z boczkiem to najprostsza rzecz, którą można zrobić z tego warzywa. Jednocześnie to połączenie jest tak pyszne, że dosłownie każdy powinien spróbować tego przepisu. Jak zrobić najlepszą przekąskę lub dodatek do obiadu? Nastaw piekarnik i bierzmy się do roboty!
Szparagi z boczkiem - przepis na najlepszą wiosenną przekąskę lub dodatek do obiadu
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- plastry wędzonego surowego boczku (plastrów powinno być tyle, ile szparagów)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, szczypta granulowanego czosnku (możesz także użyć ulubionej mieszanki ziół)
Szparagi z boczkiem - sposób wykonania:
- Ze szparagów odłam zdrewniałą końcówkę. Wygięta pod naciskiem sama złamie się w odpowiednim miejscu. Następnie każdą łodygę owiń w plaster boczku tak, by główka pozostała odkryta.
- Szparagi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by się nie stykały. Następnie natrzyj je oliwą, oraz dodaj do smaku przyprawy.
- Szparagi zawinięte w plastry boczku piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
Takie szparagi świetnie smakują solo, ale polecam podawać je z sosem holenderskim - ten dodatek kocha się ze szparagami jak nic innego.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.