Szparagi z boczkiem, które pokochasz od pierwszego kęsa. Najprostsza przekąska z dwóch składników

Sezon na szparagi trwa zdecydowanie zbyt krótko, dlatego należy się nim intensywnie cieszyć. Dziś specjalnie z tej okazji mamy dla ciebie arcyłatwy przepis na najlepszą przekąskę ze szparagami w roli głownej - szparagi zapiekane w boczku. To chyba najpyszniejszy przepis na te apetyczne, zielone łodyżki.

Więcej przepisów na szparagi znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Szparagi z boczkiem to najprostsza rzecz, którą można zrobić z tego warzywa. Jednocześnie to połączenie jest tak pyszne, że dosłownie każdy powinien spróbować tego przepisu. Jak zrobić najlepszą przekąskę lub dodatek do obiadu? Nastaw piekarnik i bierzmy się do roboty!

Szparagi z boczkiem - przepis na najlepszą wiosenną przekąskę lub dodatek do obiadu

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • plastry wędzonego surowego boczku (plastrów powinno być tyle, ile szparagów)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, szczypta granulowanego czosnku (możesz także użyć ulubionej mieszanki ziół)

Szparagi z boczkiem - sposób wykonania:

  1. Ze szparagów odłam zdrewniałą końcówkę. Wygięta pod naciskiem sama złamie się w odpowiednim miejscu. Następnie każdą łodygę owiń w plaster boczku tak, by główka pozostała odkryta.
  2. Szparagi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by się nie stykały. Następnie natrzyj je oliwą, oraz dodaj do smaku przyprawy.
  3. Szparagi zawinięte w plastry boczku piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.

Takie szparagi świetnie smakują solo, ale polecam podawać je z sosem holenderskim - ten dodatek kocha się ze szparagami jak nic innego.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.