Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przepis na gazpacho różni się w zależności od regionu Hiszpanii, z którego pochodzi. Tradycyjnie uznaje się je za danie andaluzyjskie, gdzie przygotowuje się je z dojrzewających w południowym słońcu pomidorów, czosnku i oliwy z oliwek. Poznaj tradycyjną recepturę na chłodnik idealny na upalny dzień.
Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posiekaj na drobną kostkę.
Ogórek obierz ze skórki, a następnie pokrój wszystkie warzywa w kostkę. Część pokrojonych jarzyn zostaw do dekoracji, a pozostałe przełóż do blendera.
Chleb namocz w wodzie, a następnie przełóż go do blendera razem z oliwą z oliwek, octem i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Całość blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i przełóż do lodówki. Gazpacho powinno chłodzić się przez minimum dwie godziny przed podaniem.
Chłodnik podawaj posypany pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem i papryką oraz polany oliwą z oliwek. Do zupy dorzuca się często kostki lodu, w celu utrzymania niskiej temperatury.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.