Gazpacho - przepis na hiszpański chłodnik pomidorowy. Sposób na wykorzystanie starego chleba

Jednym z najbardziej charakterystycznych dań kuchni hiszpańskiej jest gazpacho - przepis na tę potrawę sprawdzi się znakomicie na słoneczne dni, kiedy nie mamy ochoty na nic gorącego. Do przygotowania chłodnika pomidorowego możemy użyć starego chleba, który został nam sprzed kilku dni.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na gazpacho różni się w zależności od regionu Hiszpanii, z którego pochodzi. Tradycyjnie uznaje się je za danie andaluzyjskie, gdzie przygotowuje się je z dojrzewających w południowym słońcu pomidorów, czosnkuoliwy z oliwek. Poznaj tradycyjną recepturę na chłodnik idealny na upalny dzień.

zdjęcie ilustracyjne/truskawkiNajlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników

Gazpacho - przepis na hiszpański chłodnik pomidorowy. Składniki

  • 5 dużych, dojrzałych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • ogórek
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 4 kromki białego, suchego chleba
  • 500 ml przegotowanej zimnej wody
  • 2 łyżki octu sherry lub jabłkowego, ewentualnie winnego
  • sól i pieprz do smaku
Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Przepis na gazpacho. Sposób przygotowania

Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posiekaj na drobną kostkę.

Ogórek i obierki (zdjęcie ilustracyjne)Trzy nietypowe sposoby wykorzystania obierków po ogórkach. Sprawdź sam

Ogórek obierz ze skórki, a następnie pokrój wszystkie warzywa w kostkę. Część pokrojonych jarzyn zostaw do dekoracji, a pozostałe przełóż do blendera.

Chleb namocz w wodzie, a następnie przełóż go do blendera razem z oliwą z oliwek, octem i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Całość blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem i przełóż do lodówki. Gazpacho powinno chłodzić się przez minimum dwie godziny przed podaniem.

Chłodnik podawaj posypany pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem i papryką oraz polany oliwą z oliwek. Do zupy dorzuca się często kostki lodu, w celu utrzymania niskiej temperatury.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: