Więcej przydatnych porad znajdziesz na naszej stronie głównej
Gulasz wołowy czy curry z kurczakiem? Oba te dania powinny być pyszne i pachnące, ale zdarza się niekiedy, że twarde mięso psuje efekt końcowy. Jak tego uniknąć? Okazuje się, że bulion dodany zamiast wody potrafi zdziałać cuda. Jak przygotować danie?
Pokrojone na kawałki mięso doskonale smakuje w sosie, jeżeli wcześniej zostanie przesmażone. Smak jest wówczas bardziej wyrazisty, a cała potrawa aromatyczna. Po obsmażeniu mięsa na oleju lub oliwie zwykle zalewamy je wodą. Następnym razem zamieńcie ją na bulion. Dzięki temu mięso będzie bardziej soczyste i łatwiej zmięknie.
Do potraw, które przygotowujemy z kurczaka czy indyka najlepiej użyć bulionu warzywnego lub drobiowego. Są na tyle delikatne, że nie zaburzą smaku dania. Jeśli natomiast przyrządzamy gulasz (lub inne danie) z wołowiną lub wieprzowiną, bulion może być dowolny: drobiowy, warzywny, wieprzowy lub wołowy. Jedynym, który nie sprawdzi się w potrawach mięsnych jest bulion rybny.
Najlepszą opcją jest oczywiście użycie domowego bulionu. Jeżeli nie macie czasu ani składników, wykorzystajcie bulion ze słoiczka, proszku lub ewentualnie kostkę rosołową.
Wskazówka: bulion jest również doskonałym dodatkiem do masy na kotlety mielone. Nieduża jego ilość sprawi, że kotlety będą cudownie soczyste.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.