Botwinka to bez wątpienia jedna z łatwiejszych i szybszych do przygotowania wiosennych zup. Podajemy ją z ugotowanym jajkiem, z młodymi ziemniakami i koperkiem. Lekka i zdrowa, a jednocześnie pożywna zupa, którą przygotujemy w zaledwie 30 minut.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Trzy średniej wielkości młode marchewki obieramy i kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę.
2. W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego i podsmażamy pokrojone warzywa kilka minut.
3. W tym czasie przygotujmy botwinę. Łodygi i liście trzeba posiekać, a młode buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Wielkość kawałków zależy od tego jak duże są buraczki. Jeśli pęczek botwiny jest spory, to wystarczą dwa pęczki do zupy.
4. Następnie do garnka z resztą warzyw dodajemy pokrojoną botwinę i zalewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy botwinkę na małym ogniu przez około 20 minut.
5. Dodajemy pokrojony koperek, trzy łyżki soku z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku. Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę.
6. Na samym końcu dodajemy zahartowaną śmietanę. Do miseczki ze śmietaną dodajemy łyżkę wazową wrzącej zupy z garnka i dokładnie mieszamy. Tak zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka z botwinką. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty i gotowe.
7. Jajka na twardo gotujemy w dowolnym momencie szykowania zupy i podajemy pokrojone w polówki do botwinki.
Jeśli jesteśmy miłośnikami smaku wiosennej botwinki z młodym, aromatycznym, świeżym koprem, to przedstawiamy świetny sposób, który pozwoli zatrzymać lato w naszych talerzach na dłużej. Botwinka do słoików na zimę sprawi, że o każdej porze roku będziemy mogli rozkoszować się smakiem tej wiosennej zupy.
Składniki:
(na ok. 1-1,2 litra)
Przygotowanie:
1. Botwinę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Liście oraz łodygi drobno siekamy, a obrane buraczki ścieramy na grubych oczkach tarki.
2. Do posiekanej botwiny dodajemy pokrojony drobno koperek i w cienkie plasterki czosnek, sok z cytryny, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2-3 godziny, aby botwina puściła sok.
3. Po tym czasie botwinę wraz z powstałym sokiem przekładamy do wyparzonego słoika mocno dociskając (należy pozostawić około 2-3 cm wolnej przestrzeni od szyjki słoika). Jeśli botwina puściła za mało soku i po dociśnięciu nie wypływa on na wierzch, dolewamy odrobinę wrzątku. Słoik mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut od chwili zagotowania się wody.
4. Odstawiamy do przestudzenia i mamy gotową botwinkę w słoikach na zimę.
Chodnik to świetna alternatywa na posiłek w cieplejsze dni. Przedstawiamy przepis na zdrowy chłodnik z botwinki.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, a w tym czasie myjemy warzywa i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Kroimy drobno cebulę, czosnek i łodygi botwinki, a buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Na maśle lub oleju roślinnym podsmażamy cebulę i czosnek oraz dodajemy botwinkę. Tak smażymy około 5–10 minut. Następnie studzimy.
4. Rzodkiewki kroimy w półplasterki, koperek siekamy drobno, a ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, przy czym uprzednio odkrójmy wodniste środki z nasionami.
5. Następnie w misce mieszamy jogurt, maślankę i dodajemy ostudzoną botwinkę, koperek, ogórki, rzodkiewkę.
6. Na koniec doprawiamy chłodnik sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
7. Podajemy mocno schłodzony z połówkami jajek lub grzankami.
Zobacz też: Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci