Zupa z botwiny na ciepło i na zimno - przepisy na pyszną wiosenną zupę

Zupa z botwiny jest aromatyczna i bardzo smaczna. Wykorzystajmy sezon na tę nowalijkę i przygotujmy wspaniałe danie, które z checią zjedzą również dzieci. Zupa ta smakuje wyśmienicie zarówno podawana na ciepło, jak i w postaci chłodnika ze świeżym koperkiem. Botwinka PRZEPIS.

Zupa z botwiny – przepis na pyszną zupę 

Botwinka to bez wątpienia jedna z łatwiejszych i szybszych do przygotowania wiosennych zup. Podajemy ją z ugotowanym jajkiem, z młodymi ziemniakami i koperkiem. Lekka i zdrowa, a jednocześnie pożywna zupa, którą przygotujemy w zaledwie 30 minut.

Sałatki z botwiny - przepis od Magdy GesslerWiosenna botwina - przepisy na pyszne i lekkie sałatki Magdy Gessler

Składniki:

  • 3 pęczki młodej botwinki
  • 3 młode marchewki
  • 4 młode ziemniaki - 350 g
  • 1 litr bulionu
  • 4 jaja ugotowane na twardo - można pominąć
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki śmietanki 18%
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku oraz płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie:

1. Trzy średniej wielkości młode marchewki obieramy i kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę.

2. W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego i podsmażamy pokrojone warzywa kilka minut.

Zobacz wideo Znacie ten przepis?

3. W tym czasie przygotujmy botwinę. Łodygi i liście trzeba posiekać, a młode buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Wielkość kawałków zależy od tego jak duże są buraczki. Jeśli pęczek botwiny jest spory, to wystarczą dwa pęczki do zupy.

4. Następnie do garnka z resztą warzyw dodajemy pokrojoną botwinę i zalewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy botwinkę na małym ogniu przez około 20 minut. 

5. Dodajemy pokrojony koperek, trzy łyżki soku z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku. Zupę gotujemy jeszcze przez chwilę.

6. Na samym końcu dodajemy zahartowaną śmietanę. Do miseczki ze śmietaną dodajemy łyżkę wazową wrzącej zupy z garnka i dokładnie mieszamy. Tak zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka z botwinką. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty i gotowe. 

7. Jajka na twardo gotujemy w dowolnym momencie szykowania zupy i podajemy pokrojone w polówki do botwinki.

Botwinka do słoików na zimę

Jeśli jesteśmy miłośnikami smaku wiosennej botwinki z młodym, aromatycznym, świeżym koprem, to przedstawiamy świetny sposób, który pozwoli zatrzymać lato w naszych talerzach na dłużej. Botwinka do słoików na zimę sprawi, że o każdej porze roku będziemy mogli rozkoszować się smakiem tej wiosennej zupy.

Składniki:

(na ok. 1-1,2 litra)

  • 2 pęczki botwiny z większymi buraczkami
  • 1 duży pęczek koperku
  • 3 duże ząbki młodego czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:

1. Botwinę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Liście oraz łodygi drobno siekamy, a obrane buraczki ścieramy na grubych oczkach tarki.

Chłodnik z ogórkówJak zrobić chłodnik? Z ogórków jest superprosty, a jaki pyszny! [PRZEPIS]

2. Do posiekanej botwiny dodajemy pokrojony drobno koperek i w cienkie plasterki czosnek, sok z cytryny, cukier oraz sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2-3 godziny, aby botwina puściła sok.

3. Po tym czasie botwinę wraz z powstałym sokiem przekładamy do wyparzonego słoika mocno dociskając (należy pozostawić około 2-3 cm wolnej przestrzeni od szyjki słoika). Jeśli botwina puściła za mało soku i po dociśnięciu nie wypływa on na wierzch, dolewamy odrobinę wrzątku. Słoik mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut od chwili zagotowania się wody. 

Pasteryzacja, czyli wekowanie, polega na podgrzewaniu słoików bądź weków wraz z zawartością w temperaturze nie przekraczającej 100 stopni CelsjuszaPasteryzacja - na czym polega? Jak zapasteryzować słoiki?

4. Odstawiamy do przestudzenia i mamy gotową botwinkę w słoikach na zimę.

Przepis na chłodnik z botwinki 

Chodnik to świetna alternatywa na posiłek w cieplejsze dni. Przedstawiamy przepis na zdrowy chłodnik z botwinki. 

Składniki:

  • 500 ml jogurtu 
  • 500 ml maślanki lub kefiru
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 pęczki większej botwinki
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 0.5 pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Jajka gotujemy na twardo, a w tym czasie myjemy warzywa i osuszamy ręcznikiem papierowym. 

 2. Kroimy drobno cebulę, czosnek i łodygi botwinki, a buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

3. Na maśle lub oleju roślinnym podsmażamy cebulę i czosnek oraz dodajemy botwinkę. Tak smażymy około 5–10 minut. Następnie studzimy.

4. Rzodkiewki kroimy w półplasterki, koperek siekamy drobno, a ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, przy czym uprzednio odkrójmy wodniste środki z nasionami.

5. Następnie w misce mieszamy jogurt, maślankę i dodajemy ostudzoną botwinkę, koperek, ogórki, rzodkiewkę.

6. Na koniec doprawiamy chłodnik sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

7. Podajemy mocno schłodzony z połówkami jajek lub grzankami.

Zobacz też:  Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci

Więcej o: